Илинден е - днес не се ходи на плаж


Илинден е - днес не се ходи на плаж
20 Юли 2020, Понеделник


В този ден не бива и да се работи, за да не се разсърди светецът, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките

Автор: Десант

На 20 юли почитаме паметта на св. пророк Илия - един от най-тачените старозаветни праведници.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не те удари гръм и да не се разсърди светецът, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Вярва се, че св. Илия пази реколтата на стопаните от пожари и носи дъжд и влага. 

Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

С неговия празник са свързани много селскостопански гадания. Вярва се, че ако на Илинден е облачно още от сутринта, то реколтата ще е обилна; ако облаците се появят на обяд - тя ще е средна работа, докато ако се заоблачи вечерта - урожаят ще е лош. 

Съществува поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви в своята мъртва хватка. От този ден времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Затова не бива де се ходи на плаж.

Имен ден празнуват носещите имената Илиян, Илия, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

В България този празник се свързва и с Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. – връхна точка в освободителното движение на българите в началото на XX в.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки