Прокуратурата с данни за извършено престъпление по служба от дупнишкия кмет


Прокуратурата с данни за извършено престъпление по служба от дупнишкия кмет
16 Юли 2020, Четвъртък


Той не е предприел нужните действия за почистването на отпадъците под моста на магистрала „Струма"

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление, свързано с нерегламентирано струпване на отпадъци под моста на магистрала „Струма“ край Дупница.

Припомняме, че на 13 август миналата година на сметището възникна пожар, който затвори аутобана а за 3 седмици. След това се наложи извършването на спешен ремонт на съоръжението, който продължи няколко седмици. Въпреки това боклукът продължи да се трупа под моста.

В доклад на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) до ВАП се посочва, че там все още има неотстранени отпадъци, попадащи в общинска територия. Отразено е също така, че те се ползват от „Феникс-Дупница" ООД, което дружество не е премахнало отпадъците, за което има наложени административни наказания.

До кмета на общината е изпратено писмо от МОСВ за почистване на терена. В своя доклад, кметът на община Дупница твърди, че за отпадъците носи отговорност само дружеството, поради което той е счел, че единствено дава съгласие за достъп до имота на 22 май 2020 г.

Съобразно чл. 112 ал. 1 и 2 от ЗУО кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице контролира дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци, дейностите по депониране на производствени и опасни отпадъци на общински и/или регионални депа. Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило съответен период от време при натрупване на отпадъците, посочват от прокуратурата.

Обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета, категорични са от държавното обвинение.

Съобразно обобщената от докладите информация, ВАП констатира данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление, заради което сезира ВКП.

Междувременно стана ясно, че фирмата, стопанисваща сметището, има договор с фармацевтична компания „Балканфарма" да приема за рециклиране лекарствени опаковки. Именно празни блистери от различни медикаменти са преобладаващата част от струпаните под магистралния мост отпадъци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки