Шуменският музей представя колекция пишещи машини от своя фонд


Шуменският музей представя колекция пишещи машини от своя фонд
Снимка: РИМ-Шумен
15 Юли 2020, Сряда


Един от експонатите е принадлежал на инж. Владимир Велков, изработил първия в света проект на бързоходен кораб за туристически и търговски транспорт по река Дунав

Автор: Десант

„Человек може да пише без перо" - под това заглавие Регионалният исторически музей в Шумен подреди изложба, която представя колекция пишещи машини от фонда на институцията. Експонатите са предлагани на шуменския пазар през ХХ в. и използвани от наши съграждани преди настъпването на компютърната ера.

Един от най-старите пишещи машини в експозицията е Adler 7, произведена в началото на ХХ в. и използвана от Еньо Марковски по време на адвокатската му практика в родния Шумен.

Изключително интересна е пишещата машина Mignon, произведена от немската компания AEG през 1923 г., принадлежала на инженер-изобретателя Владимир Велков, изработил първия в света проект на бързоходен кораб за туристически и търговски транспорт по река Дунав.

В експозицията присъства и пишещата машината Torpedo от 30-те години на ХХ в., използвана в редакцията на вестник „Шуменска заря". Ценен екземпляр за колекцията е и пишещата машина с марка Groma на известния не само в Града под Илчов баир художник Владимир Вичев.

Големите български литератори Тончо Жечев и Иван Пейчев също присъстват във временната изложба със своите пишещи машини – Erika – последната, на която е творил авторът на „Българският Великден или страстите български".

Експонирани са още и пишещи машини с марките Continental, Concordia, Triumph, Olympia, Urania, Robotron, Underwood и др.

Родното производство е представено от популярната марка "Марица – 41" и пътнически модел "Марица - 11".

Любопитна информация за качествата на пишещите машини, предлагани на шуменския пазар, разкриват публикуваните реклами в шуменските вестници, приканващи гражданите да се сдобият с „последна дума на машинната техника".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки