Кога за първи път е засадена в България лавандула


Кога за първи път е засадена в България лавандула
14 Юли 2020, Вторник


През последните 10 години лавандуловите масиви у нас са се увеличили повече от 10 пъти

Автор: Десант

И замириса на лавандула - в момента в страната ни тече жътвата на тази етерично-маслена култура. В последните години България неотстъпно държи първото място в света по добив на масло от нея. 

През последните 10 години лавандуловите масиви у нас са се увеличили повече от 10 пъти. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите, най-много насаждения от ароматното растение има в област Добрич, следвана от Старозагорския край.

Любопитен и малко известен факт припомня публикация в zakazanlak.bg - по нашите ширини лавандулата е внесена през 1907 г., като за първи път започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък (днес Институт по розата и етеричномаслените култури).

Постепенно се създават и първите български сортове лавандула: „Казанлък” и „Карлово”. Днес родната селекция наброява общо 7 вида, от които най-разпространени са „Севтополис“, „Дружба“ и „Юбилейна“, от които се произвежда масло с високо качество. 

Преди 2 години лавандуловото масло се е изкупувало между 250 и 280 лева за килограм. През октомври 2019 г. обаче цената му значително падна – в по-добрите случаи до 115 лева, а в по-неблагоприятните – до 50-60 лева за килограм.

Средно от декар 4-5 годишно насаждение се произвежда 300-400 кг цвят, от които се получава 3-10 кг лавандулово масло.

Българското лавандулово масло е много високо ценено на международния пазар. Тази година се очаква България да изнесе над 250 тона от етеричната суровина за Англия, Франция и Швеция.


В категории: История , Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки