Забраната на НСО за движение около сарая на Доган като част от сценарий срещу правителството


Забраната на НСО за движение около сарая на Доган като част от сценарий срещу правителството
10 Юли 2020, Петък


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов увери, че флотът няма да изпълни заповедта на Румен Радев

Автор: Десант

Министър-председателят Бойко Борисов даде втори за деня извънреден брифинг в Министерски съвет, този път с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът прочете писмо, в което се казва, че началникът на НСО е поискал охрана на имота в Росенец, за който се твърди, че е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От писмото става ясно, че е поискана охрана на сушата и откъм морето от 9 юли до 15 септември.

"Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено да всички институции, включително МВР, "Морска администрация" и „Военното министерство", обясни премиерът и подчерта, че по закон те са длъжни да съдействат.

"Според писмото излиза, че Министерството на отбраната брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Румен Радев пита за охраната на Пеевски и Доган, а на следващия ние получаваме това писмо с искането на началника на НСО. Като говорих за сценарий, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий", коментира Борисов.

"Представяте ли си катерите на Гранична полиция охраняват акваторията на парка "Росенец", военните кораби, патриотът Каракачанов (съпредседател на Обединени патриоти, б.р.) ги праща", каза още премиерът.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че армията няма право да защитава паркове и акватории. Той попита началникът на НСО няма ли да поиска оставката на офицера, захвърлил българското знаме преди дни. Каракачанов определи това негово действие като позорно.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов увери, че флотът няма да изпълни заповедта на Румен Радев.

"Позорен акт е това писмо на НСО, флотът няма да го изпълни, той защитава суверенитета на Република България", заяви министърът и каза, че в момента се провежда военноморското учение „Бриз 2020“ в Бургас.

"Въз основа на какви данни е ограничен достъпа до тази акватория? Не е ли опит да се въвлекат държавни органи в политически контекст?", попита от своя страна министърът на транспорта Росен Желязков.

След думите на двамата министри, премиерът изрази съжаление за случващото се в НСО. "Съжалявам, че НСО е подложена на такъв политически натиск. НСО не допусна нито един гаф с нашето председателство", каза той и добави, че там работят изключителни професионалисти.

"Сценарият е ясен, възлагам на вицепремиера да се намери законова форма, включително и среща с директора на НСО, да се оттегли искането им. А ако има струпване и сблъсъци, да се намеси МВР и да го предотврати. Това писмо на НСО е направено целенасочено", категоричен е премиерът.

"Брегът е държавна собственост и ако някой иска да си сложи кърпата и да се пече, няма да има проблем. Частни лица никой не може да спре да седнат, да легнат, да се разходят до морето. Но ако има шествия, сме длъжни да изпълни разпорежданията и не трябва да се допусне такова нещо. Също смятам, че това е коварен капан, защото в тази ситуация да начертаеш карта на акватория, е наглост", допълни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Флотът може да иска съдействие за охрана на акватория с цел запазване на сигурността на чужд държавен глава, а втория случай е през 2017 г., когато катер на флота беше покрил залива от гледна точка на сигурността на френския президент Макрон. Още един случай има - когато имаше кораб-беглец. При никакви други случаи не може да бъде използван флота за охрана на акватория. Учението "Бриз", което се провежда в момента, - няма военна база или акватория, която да трябва да се охранява, допълни военният министър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки