Трима министри и шефът на ДНСК ще проверяват „Аркутино" и „Росенец"


Трима министри и шефът на ДНСК ще проверяват „Аркутино" и „Росенец"
09 Юли 2020, Четвъртък


Емил Димитров, Николина Ангелкова и Петя Аврамова ще трябва да отидат на място - до „укрепеното свлачище" и сарая на Доган

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала трима министри - на регионалното развитие, на околната среда и на туризма, както и шефа на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да се извърши незабавна и спешна проверка на планирани и извършени строежи в местността „Аркутино" и в парк „Росенец". 

Емил Димитров, Николина Ангелкова и Петя Аврамова, както и Димитър Несторов следва да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино" на границата на община Созопол и община Приморско (добили известност като „укрепване на свлачище") и в парк „Росенец" край Бургас (т.нар. Догансарай).

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството.

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи.

Следва да се установят също и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията (ЗУТ) и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят в най-кратък срок, пише в съобщението на Върховна административна прокуратура.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки