Отново се затягат мерките срещу разпространението на коронавируса


Отново се затягат мерките срещу разпространението на коронавируса
09 Юли 2020, Четвъртък


Ограниченията влизат в сила в полунощ на 10 юли

Автор: Десант

Връщат се част от мерките срещу коронавируса.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.

„Трябва да се прекрати тази анархия", коментира по-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод последните футболни мачове и разпространението на заразата с COVID-19 след тях.

Освен това, няма да се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито ще се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания.

Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

По настояване на НФСБ, търговските работници, които обслужват клиенти без да носят маски, ще бъдат глобявани.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов по време на проведена днес видеоконферентна среща между премиера, Националния оперативен щаб и областните управители за обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19.

Припомняме, че сутринта бе отчетен мрачен рекорд в България – 240 нови случая на коронавирус за ден.

"През последните няколко седмици отпаднаха доста мерки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса. Това бе свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме им доверие, както и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление обаче анализът за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

От доклада на областните управители също стана ясно, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

„Това налага да възстановим някои от използваните мерки досега. В следващите дни не очакваме да спадне броя на носители на коронавируса, затова възстановяваме част от рестрикциите. Премиерът Борисов също се съгласи с това решение", допълни още той.

Ограниченията бяха договорени на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти", на който също е присъствал Кирил Ананиев.

Новата заповед на здравния министър вече е подписана. Тя влиза в сила от утре, 10 юли, в 0:00 часа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки