Продължава търсенено на незаконно загробен боклук край Червен бряг и с. Рупци


Продължава търсенено на незаконно загробен боклук край Червен бряг и с. Рупци
Снимки: Прокуратура на Република България
09 Юли 2020, Четвъртък


Опасните отпадъци са депонирани от братя Бобокови. Край тях има леко повишена радиоактивност и се диша трудно

Автор: Десант

Продължават действията по разследването и установяването на местонахождението на изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива, на територията на землищата, находящи се  в района на Червен бряг и плевенското село Рупци, информират от прокуратурата.

Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени А.Б., П.Б., както и длъжностни лица.

Зад цитираните от прокуратурата инициали всъщност се крият братята Атанас и Пламен Бобокови. Припомняме, че те бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с „италианския боклук".

Според прокуратурата двамата са участвали в престъпна група, заедно с Живков, още двама бизнесмени и с бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов.

Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата „Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Досегашните действия, започнали  на 1 юли, са установили, че за момента в откритите край с. Рупци  силажни ями се е съхранявал опасен отпадък, включващ части от акумулаторни батерии, загробени преди около 4-5 години, които не подлежат на последващата преработка.



Днес на посещение в района бе главният прокурор Иван Гешев. По думите му, намерените над 120 тона отпадъци представляват оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторни батерии и не може да се преработи, а трябва да се съхранява при специални условия.

Обвинител номер едно заяви, че има леки нива на радиоактивност, но тепърва ще се правят експертизи.

„Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно. Истината е следната – даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС“, коментира още главният прокурор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки