Изложба представя заплахите от търговията със застрашени от изчезване видове


Изложба представя заплахите от търговията със застрашени от изчезване видове
03 Юли 2020, Петък


В експозицията „Природата в риск" може да се видят палта от кожа на видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа

Автор: Десант

Мобилна изложба на русенския музей представя заплахите от търговията със застрашени от изчезване растения и животни и прилагането на Конвенцията CITES. Експозицията „Природата в риск. Интерактивна образователна изложба“ се реализира със съдействието на Министерството на културата в рамките на конкурсна сесия за подкрепа на проекти, свързани с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

Изложбата се реализира от екип на отдел „Природа“ – Венцеслав Петков, Красимир Киров. Акцентът попада върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, които създават предпоставки за тяхното изчезване.

През годините в различни части на света екземпляри от дивата флора и фауна се превръщат в ценни придобивки за различни групи от хора. Тяхното притежание става символ на престиж и материално благосъстояние. По тази причина те биват унищожавани, което води до изчезване на цели популации.

Все повече институции работят в посока на установяване на регулация на безконтролното избиване на застрашени животни. Така през 2019 г. Министерството на околната среда и водите предостави на музея три палта от кожа на видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа.

Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Те, заедно с други артефакти от фондовете на музея, ще станат част от изложбата „Природата в риск“.

Основната част от експозицията ще бъде изградена от природни материали и ще съдържа множество информационни и образователни елементи. Ще се разгърнат поредица от теми, свързани с изчезналите видове (динозаври, пещерни мечки, мамути), Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на Конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна.

Целта е да се илюстрират проблемите, рисковете и формите на отношение на обществото към видовото многообразие и отговорността, която хората имат към екологичното равновесие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки