Великолепна седморка от бронзови тракийски конника се подреди в бургаския музей


Великолепна седморка от бронзови тракийски конника се подреди в бургаския музей
Снимки: РИМ-Бургас
03 Юли 2020, Петък


Находките са от II - III век

Автор: Десант

Колекция от нови седем бронзови фигури на тракийски конник е изложена в залата на Археологическия музей в Бургас. Находките са от II - III век. Фигурите са тематично свързани и са части към композиции, съставени от три елемента - конникът и конят стъпил върху фундамент.



Фундаментът, от една страна, засилва значимостта на представената сцена, но от друга страна, функционално задържа фигурите изправени.

Някога старите майстори са споявали елементите на фигурките една към друга с помощта на калай с примеси. Времето оказва деструктивно влияние върху калая и композициите са се разделяли. Затова обикновено до нас достигат частите поотделно и много рядко може да се открие пълна композиция. С експозиционна цел и за нагледно представяне на трите части, в една от фигурите те са събрани от различни композиции.



Един от предметите е открит по време на археологическите разкопки на крепостта Русокастро през 2019 г. Пет от фигурите са постъпили във фондовете на музея след дарение, направено от Хачик Папазян. Един от ценните предмети, този, който се отличава с най-прецизна изработка, е открит в Поморие през 1970 г.

Артефактите са реставрирани от Силвия Борисова – реставратор в РИМ– Бургас. Те ще бъдат част от постоянната експозиция на бургаския археологически музей.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки