349 пълни шестици по математика на изпита след 7 клас и само 8 по БЕЛ


349 пълни шестици по математика на изпита след 7 клас и само 8 по БЕЛ
01 Юли 2020, Сряда


Има трима ученици, които имат по 100 точки и на двата предмета и 20, които нямат нито една точка както по БЕЛ, така и по математика

Автор: Десант

Само 8 пълни шестици по БЕЛ на изпита след 7 клас. 349 са обаче седмокласниците, изкарали максималния брой точки на Националното външно оценяване (НВО) по математика. Това информираха от Министерството на образованието и науката на пресконференция днес.

Има трима ученици, които имат по 100 точки и на двата предмета и 20, които нямат нито една точка както по БЕЛ, така и по математика.

Тази година седмокласниците са изкарали средно по 51,06 точки по БЕЛ и 36,33 по математика на изпита.

Това е втората година, в която НВО се провежда в този формат. Нямаме база за сравнение с предишни години, стана ясно на брифинга.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус. Кандидатстването след 7 клас е от 3 до 7 юли.

Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 г. е по-висока за сметка на тези с отворен.

От резултатите става ясно, че голяма част от учениците не владеят добре  книжовно-езиковите норми. Близо 47 % от децата имат по 0 точки на 25 въпрос. Те не са успели да разчетат внушенията в цитат от изучавана творба.

Повечето от седмокласниците са успели да преразкажат текста в последната задача, но не винаги текстът им е бил фактологически верен и подробен.

По математика децата се справят трудно със задачите, които са свързани с проценти.  

„Резултатите са в следствие на много работа на учителя, ангажираност на родителите, цялостната образователната среда, учебните програми и метода на преподаване и оценяване. Резултатите са сходни с тези от миналата година. Училищата, които по принцип са с по-слаби оценки, са влошили още резултатите си”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки