Мярката 60/40 за сектор „Туризъм” става 80/20


Мярката 60/40 за сектор „Туризъм” става 80/20
01 Юли 2020, Сряда


Очаква се мярката да спаси работните места на около 300 000 души, каза социалният министър Деница Сачева

Автор: Десант

„Новият дизайн на мярката 60/40 e приет от Министерския съвет. В сектора на туризма тя става 80/20. Отпускат се и 290 лв. помощ на заето лице”. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.

За сектора допълнително са отделени 50 млн. лв. по линия на специалната програма, свързана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „Всеки работодател, който наеме лице, което е регистрирано в Бюрата по труда, ще получава 610 лв., т.е. минималната работна заплата”, посочи Ангелкова.

Социалният министър Деница Сачева обясни, че мярката се разширява и за сектори, които до момента не са имали достъп до нея. Специалисти по дентална медицина, балнеологични и СПА центрове, частни детски градини и центровете за професионална квалификация вече ще могат да кандидатстват. Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември. Очаква се да спаси работните места на около 300 000 души, каза още Сачева.

„До този момент по мярката 60/40 са изплатени около 130 милиона лева, които запазват заетостта на около 150 000 души. Част от работодателите и заявленията се подават по няколко пъти заради различни периоди, за които кандидатстват”, обясни Сачева.

„В следващия период от 3 месеца на действия на тази мярка няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 година. Отчитаме трудностите, които има българския народ. Тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими, за да бъдат поетапно събрани в по-късен момент.

В изплащане на средствата могат да кандидатстват структури, които са създадени от общините. Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се предоставя помощ, там където се получава финансиране за възнаграждение и осигурителни вноски от държавния бюджет от стандарти, приети в изпълнение на Закона за публичните финанси.

Целта е да се избегне двойно финансиране на възнаграждение в общинските предприятия. Ще се покрива за в бъдеще 60 % от осигурителния доход и 60 % от осигуровките. За сектор хотелиерство и ресторантьорство ще има възможност да получават субсидия за новоназначени”, заяви социалният министър.

Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще започне от края на тази седмица.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки