Емил Димитров спря всички дейности около Рилските езера


Емил Димитров спря всички дейности около Рилските езера
01 Юли 2020, Сряда


До реакцията на екоминистерството се стигна след появата на скандалните снимки на багер край езерата

Автор: Десант

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му. На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Това съобщава сайтът на екоминистерството. Заповедта на министър Емил Димитров бе издадена във връзка с разразилия се скандал около багера на Рилски езера. 

Реакция дойде и от председателя на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева – бургаски депутат от ГЕРБ и бивш екоминистър, съобщава сайтът Флагман.

Тя даде брифинг в Народното събрание след дискусията по повод готвените промени в Закона за биологичното разнообразие.

Репортерка попита – ще иска ли ГЕРБ проверка на Национален парк „Рила“, който е част от защитената територия „Натура 2000“, по повод наличието на строителна техника там във връзка и с това, че става въпрос за проект с европейско финансиране.

Ивелина Василева обясни: „Преди да започне заседанието на Комисията, се видях за кратко с министъра и изисках информация точно за това. И бях уверена, че се извършва проверка в момента за това какви процедури са били прилагани, как са одобрявани тези дейности, какъв е проектът, какви дейности включва и аз лично съм изключително притеснена от това, което видях във вашите репортажи и снимките. Мисля си, че това, което дразни всички, е абсолютно неприемливо и не могат да бъдат допускани тежкотоварна техника, дейности, които създават рискове от увреждане на природната среда в националния парк.“

На въпрос проверката ще има ли срок, Василева отговори: „Надявам се в максимално кратък срок да се извърши такава проверка и да се установи има ли допуснати нарушения и ако да, всеки да си понесе отговорността.“

Друга репортерка обаче защити дейностите в парк „Рила“. От години еколози сигнализирали, че природата там е изключително разрушена от хората. Засипването с чакъл било съвсем нормално, като целта била да се спре ерозията на почвата. Това се правило и на пътеката към Черни връх на Витоша.

Ивелина Василева отговори: „Аз мисля, че въпросите, които Вие задавате, са още едно доказателство на тезата, която изразих преди малко, а именно, че действията, прилагането на законодателството, решенията, които се взимат в сферата на опазване на околната среда и защита на природата, в максимална степен трябва да се опират на научното мнение. Т.е. учените са тези, които би трябвало на базата на своите данни, на базата на своите анализи, на базата на адекватната оценка да имат думата относно препоръчаните мерки, които трябва да бъдат предприети. Факт е, че проверка, доколкото разбирам, е започнала. Очакваме резултатите от проверката и ако има нарушаване на процедурите, ако има нарушаване на законодателството, то всеки, който е отговорен за това, да си понесе отговорността.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки