Малките търговци на горива към Валери Симеонов: Вие ни спасихте хляба!


Малките търговци на горива към Валери Симеонов: Вие ни спасихте хляба!
29 Юни 2020, Понеделник


На тържеството по повод годишнината от учредяването на Асоциацията и отбелязването на успеха й в борбата срещу монопола бяха и представители на другите две браншови организации – Българска домашна ракия и „Плод и мляко“

Автор: Светлана Николова

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители, превозвачи на горива е учредена през 2018 г. Нейното създаване е провокирано от закон, прокаран от група лобисти в сектор горива, с цел да се изчистят малките и средните фирми от пазара и да няма конкуренция на големите акули в бизнеса.



Общо 51 фирми от цялата страна членуват днес в обединението. На 26 юни се навършиха точно две години от първия им национален митинг, с който те дадоха отпор на монопола, обединени. Това бе и основният повод за срещата на бизнеса в Малко Търново.

Успяхме да прокараме промени, да създадем един по-либерален и достъпен режим за нас в регистрацията. Тоест, Законът за горивата иска регистрация на операторите, които са на пазара с горива. Но в първоначалния му вид бяха заложени такива прагове на регистриране, които бяха невъзможни като финансови критерии за нашите оператори. Успяхме да променим закона, така че да имаме достъпност до регистрацията и да останем на пазара.

Вижте, появилата се криза доказа, че имаме нужда от повече оператори. Ние успяхме да покажем в кризата тогава, когато се срина цената на петрола, че ние сме най-коректните доставчици на горива на българския пазар“
, казва председателят на асоциацията Симо Симов.

Без помощта на заместник-председателя на 44-то Народно събрание Валери Симеонов обаче справедливата кауза на малките търговци нямаше да се овенчае с успех.

„Никога няма да го забравя – датата е 26 юни 2018 г., когато изпълнителният директор на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев взе микрофона по време на нашия протестен митинг и ни каза от името на тогава вицепремиера Валери Симеонов, че не сме сами в справедливата битка. Спогледахме се с колегите, сред нас имаше даже известно съмнение. Сега, от дистанцията на времето, мога да кажа – Данчо Хаджиев беше за нас бялата лястовица. Той дойде да ни разкаже за човека, който ще ни спаси бизнеса“, спомня си Симо Симов.

„Живеем в едно доста динамично политическо време, политиците се раздират от скандали, компромати. Заливат ни и обещания, които забравят, щом влязат във властта. Валери Симеонов е различният политик, от нов вид, непознат по нашите ширини. Той е последователен и преследва целите си до край, без корист, с грижа за България. Какъвто беше и патронът на телевизия СКАТ и партия „Национален фронт за спасение на България“ големият Николай Хайтов“, добавя председателят на Асоциацията.

Сдружението на малките и средните представители на бранша е доказателство, че обединението прави силата.

„Ако не бяхме обединени, един по един просто напускахме пазара“, казва председателят на Управителния съвет на сдружението на българските търговци на горива Иван Кашилски.

На тържеството по повод годишнината от учредяването на асоциацията и отбелязването на успеха й в борбата срещу монопола бяха и представители на другите две браншови организации – Българска домашна ракия и „Плод и мляко“. Специални гости на събитието бяха Валери Симеонов, управителят на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев и регионалният координатор на НФСБ за област София Венера Тодорова.



Първата крачка я направихте вие като се обединихте. Вие се организирахте, вие се събрахте, вие наредихте цистерните на околовръстното на София. Аз помагам само на хора, които сами си помагат. Помогнах ви колкото можах, но основната работа си я свършихте вие. Същото се отнася и за приятелите от сдружение „Българска домашна ракия“ и за „Плод и мляко“. Ако всички вие не се бяхте организирали, нямаше как аз да ви помогна.

Истината е, че българинът е индивидуалист и не желае да се обединява. Когато обаче преодолее това свое нежелание, когато се потърси общия интерес, когато тръгне на общи акции, митинги, шествия, да си защитава интереса, ето, фактът е, че успява. Всяка едно от вашите сдружения успя благодарение на това, че се обединихте. Изводът е ясен – и занапред заедно си отстоявайте интересите!“
- каза Валери Симеонов.    



„По традиция се приема, че телевизиите са да информират и да забавляват. Но телевизия СКАТ има и друга мисия. Тя здраво стои на корените на българщината, до българския бизнес, до истинските български патриоти, до трудовите хора на България. В този смисъл отразяването на справедливата борба на трите асоциации в защита на техните интереси, беше кауза на телевизия СКАТ и мисля че с достойнство дадохме своя принос за това те да победят и бизнеса на тези достойни български предприемачи да бъде запазен, да не бъдат погълнати от акулите в бизнеса“, добави Данчо Хаджиев, управител на единствената медия, която подаде ръка на дребния и средния бизнес.



„Аз също съм човек от бизнеса и знам, когато си притиснат от монопола, колко е важна всяка помощ, за да можеш да просъществуваш. Тези хора действително ми влязоха под кожата защото са борбени и не се отказват. Именно заради това се заех с нелеката задача да помагам с каквото мога. Заедно успяхме, това е най-важното“, коментира Венера Тодорова, регионален координатор на НФСБ за област София. 



В знак на признателност за подкрепата, представителите на малкия и среден бизнес подариха на Валери Симеонов уникален сборник на големия писател и родолюбец Николай Хайтов с автентичния му подпис от 1978 г. Сред подаръците имаше и портрет на капитан Петко войвода, който ще бъде поставен на лично място в централата на родолюбивата партия на „Раковска“ 134 в София.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки