Природолюбител от Мездра маркира два нови туристически маршрута край Люти брод


Природолюбител от Мездра маркира два нови туристически маршрута край Люти брод
26 Юни 2020, Петък


Те са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле

Автор: Десант

С два нови маршрута започна летният туристически сезон в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщават от парковата дирекция. Инициативата за тяхното създаване е на Красимир Цeков от Мездра. Изцяло с доброволен труд той маркира и облагороди две нови пътеки в района на с. Люти брод, като лично осигури материали, изработи и монтира кътове за отдих, табели, пейки и маси.

Маршрутите са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле. Те дават възможност за кратки семейни разходки, като същевременно могат да бъдат варианти на маршрута  „Околчица – Рашов дол – село Люти брод”.



Вариант 1

Местност Панковата крива - местност Кръста- 60 мин.

Започва от местността Панковата крива (при детски кът за отдих „Петко и Герго“, който се намира на излизане от с. Челопек към връх Околчица), и стига до дървен кръст, който се намира над гара Черепиш. От мястото се откриват пленителни гледки към Черепишкия манастир, село Люти брод и Природна забележителност „Ритлите”.

Маршрутът е добре маркиран, сравнително лек и с малка денивелация. Има изграден кът за отдих с маси и пейки. Изминава се за един час. Връщането е по същия път.

Вариант 2

Местност Панковата крива- село Люти брод- 35 мин.

Пътеката започва от местността Панковата крива и слиза в село Люти брод при последните къщи на асфалтовия път за село Челопек. Изходът на пътеката е над гара Люти брод. По маршрута има изграден кът за отдих с маса и пейки.

От Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ изтъкват, че в началото на март пък сем. Красимир и Габриела Цекови са почистили със собствени сили и средства от бурени и храсти раннохристиянската базилика от IV век в с. Люти брод.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки