Правят дървени мостчета и скари по пътя за Рилските езера


Правят дървени мостчета и скари по пътя за Рилските езера
Снимка: НП „Рила"
25 Юни 2020, Четвъртък


Новата визия на района е по европейски проект

Автор: Десант

Започна рехабилитацията на пътеките до Седемте рилски езера, както и на самия циркус.

От началото на юни се работи по изграждане на съоръжения в района на горна лифтова станция - х. „Рилски езера” – Сухия чал – ез. Бъбрека - ез. Сълзата - ез. Бъбрека – ез. Близнака  - Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера“.

Новата визия на района е по проект „Устойчиво управление на национален парк „Рила“ II-ра фаза“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., бенефициент на който е Дирекцията на Национален парк „Рила". Общата му стойност е 11 994 781,47 лв., като от 
Европейския фонд за регионално развитие финансирането е в размер на 10 195 564,24 лв., а националното съфинансиране от държавния бюджет – 1 799 217,23 лв.

Предвижда се изграждане на дървени мостчета и скари, поставяне на трошена каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут за намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание.



Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи, като се използва съществуващ скален материал. Ще се оформят маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета против влошаване състоянието на природните местообитания.

В момента това се наблюдава в участъка хижа „Скакавица“ - хижа „Ловна“, като влошаването е причинено от интензивния поток на туристи по нерегламентирани пътеки.

Ще бъдат предприети необходимите мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристопотока в най-посещавания на територията на Парка район - циркусът на Седемте рилски езера. За целта ще се поставят парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки.



При извършване на дейността на терен посетителите в Парка ще се пренасочват от служителите на парковата охрана и контрол. Отделно ще бъдат монтирани и информационни указателни табели.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки