По Южното Черноморие има ниска циркулация на коронавируса. Нисък е и рискът за хората


По Южното Черноморие има ниска циркулация на коронавируса. Нисък е и рискът за хората
Снимки: Община Бургас
25 Юни 2020, Четвъртък


Това заяви главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при представянето на резултатите от мащабно имунологично изследване на региона

Автор: Десант

Под 1 % от населението на Южното Черноморие и сезонните работници, заето в областта на туризма в региона, са се срещали с КОВИД - 19. Това показват резултатитете от мащабно имунологично изследване на Бургас и още пет крайбрежни черноморски общини - Несебър, Приморско, Поморие, Созопол и Царево. 

Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него взеха участие 2300 души, като в провеждането му се включиха 150 служители на РЗИ - Бургас, общините и доброволци.

Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.



„80 % от населението на този регион е заето в туристическия бизнес. Искахме информация как Бургас и регионът влизат в туристическия сезон. Затова половината от изследваните са заети в туризма. Разпределено беше между мъже и жени в 4 възрастови групи, за да определим възрастовия риск от заразяване. Хора на първа линия също бяха включени. 0,95 % от тази популация са се срещали с коронавируса. Това означава, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус" - изтъкна доц. Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет

Думите му подкрепи и доц. Ангел Кунчев, който заяви, че по южното ни Черноморско крайбрежие е установена ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца.

„Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести пък посочи, че въпросното масово изследване е показало, че няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. „Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки" - обобщи той.

Проф. Кантарджиев, бидейки немски възпитаник (учил е в института „Роберт Кох"), обърна внимание на факта, че „германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът".

Той изтъкна, че първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. „Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!" - изрази надежда националният ни консултант по микробиология.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки