Огромен прашен облак от Сахара покри Карибските острови


Огромен прашен облак от Сахара покри Карибските острови
Снимка: НАСА
25 Юни 2020, Четвъртък


Качеството на въздуха в в повечето части на района е паднало до рекордно опасно ниво

Автор: Десант

Огромен облак прах от Сахара покри Карибските острови и се насочва към САЩ. По думите на експертите, вече половин век не е имало сахарски шлейф с такива големи размери и с такава висока концентрация на праховите частици. 

Видеоанимация на НАСА, съставена от спътникови снимки, проследява движението на прашния облак от пустинята над Атлантическия океан от 13 до 18 юни. За този период той се е разпространил от западното крайбрежие на Африка до околностите на Малките Антилски острови, преодолявайки над 3219 км.

Възходящите атмосферни потоци са вдигнали от Сахара ситния пустинен пясък в небето, където  преоблазаващите западни ветрове са го пренесли в Карибско море. 

Качеството на въздуха в в повечето части на района е паднало до рекордно опасно ниво. Специалистите призовават хората да не излизат от помещенията и да използват при възможност уреди за пречистване на въздуха.


Остров Сейнт Джон (част от Американските Вирджински острови) в момента и преди нахлуването на сахарския прашен облак

Крайно ниска видимост е регистрирана от Антигуа до Тринидат и Тобаго. Някои от местните жители поместват в социалните мрежи свои снимки с двойни маски - срещу коронавирус и прахта.

Според прогнозите на специалистите, неголямата тропическа вълна, която се насочва към Карибския басейни, би трябвало да подобри условията в региона. 

Масата сух и прашен въздух, известен като Сахарски въздушен слой (SAL), се формира над пустинята Сахара и пресича Северния Атлантик на всеки 3-5 дена от края на пролетта до началото на есента, достигайки максимум от края на юни до следата на август. Дебелината на прашния слой в атмосферата може да достигне над 3 километра. 

Голяма част от тази прах попада на карибските плажове, а също така наторява почвата в тропическите гори на Амазонка. Тези прашни шлейфове оказват влияние и върху формирането на тропическите бури и урагани. 

Обикновено на височина 1,5 км атмосферата е достатъчно влажна, но сахарските прашни облаци създават среда, която възпрепятства развитието на бурите.

Сезонът на атлантическите урагани през настоящата 2020 г. вече породи три мощни тропически циклона — «Артур», «Берта» и «Кристобъл». Сахарския прахоляк може временно да прекрати буреносната активност в региона, макар че пикът на сезона на ураганите тепърва престои.

Източник: gismeteo.ru


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки