Продължава набирането на средства за паметник на Момчил войвода


Продължава набирането на средства за паметник на Момчил войвода
25 Юни 2020, Четвъртък


Монументът сще се издигне на връх Костадин досами границата с Гърция край Златоград

Автор: Десант

Продължава строителството и набирането на средства в специално откритата за целта сметка, които да се използват за построяването на паметник на родопския войвода Момчил на връх Костадин, по повод 675 години от неговата гибел в района на Беломорието.

В инициативния комитет, заел се с реализацията на проекта, участват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, историците проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, зам.-министърът на културата Румен Димитров, кметовете на Златоград и Смолян - Мирослав Янчев и Николай Мелемов, и още доста други общественици и местни ръководители.

Пъметникът ще се извисява до самата граница с Гърция - връх Костадин се намира в непосредствена близост до граничния пункт ГКПП Златоград – Термес.

Причината да се избере тази локация е, че Момчил войвода е защитавал тази територия и населението си до последно, преди да бъде убит. 

В Златоград настоящата 2020 г. е обявена за „Година на Момчил войвода – родопският цар“, като има и още редица мероприятия, с които се отдава почит на войводата.



Около 40 хил. лв. са необходими, за да се изработи монументът на легендарния родопски закрилник. За целта е открита и дарителска сметка. Тя е в банка ДСК АД, а титуляр на Инициативният комитет:

IBAN: BG29STSA93000026512384.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки