Отбелязваме Денят на българската статистика


Отбелязваме Денят на българската статистика
25 Юни 2020, Четвъртък


Държавната статистическа институция в България съществува вече 140 години

Автор: Десант

На 25 юни се отбелязва Денят на българската статистика. На тази дата през 1880 г. с Указ № 295 на княз Александър I е създадено Статистическото отделение при Министерството на финансите, а още през следващата година отделението прераства в самостоятелно Статистическо бюро. Така се поставят основите на държавната статистическа институция в България.

През следващите 140 години тя ще премине през множество организационни и структурни промени, ще развива и усъвършенства методологията на наблюденията и изследванията, ще събира, обработва и разпространява в страната и извън нейните предели данните за държавата и бизнеса, ще стане част от международното и европейското статистическо семейство, ще подготвя и развива човешкия си потенциал, ще задоволява потребностите на обществото и академичната общност от актуална, достоверна и обективна статистическа информация.

„Днес статистиката отразява процесите и явленията, които протичат в България и Европейския съюз. Непрекъснато се  засилва нейното значение в икономиката на знанието. За статистиците е важно да са уверени, че тяхната професия и резултатите от тяхната дейност са обществено значими и се ползват с доверието и признанието на обществото.

Да работиш за информирания избор при вземането на решения на държавно, бизнес, академично или лично ниво е въпрос на отговорност и съпричастност. И статистиците уверено крачат по този път" - отбелязва в свое приветствие по повод празника Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки