ВКС потвърди: Отнемат имущество за над 1 млн. лв. от Цветелин Кънчев


ВКС потвърди: Отнемат имущество за над 1 млн. лв. от Цветелин Кънчев
23 Юни 2020, Вторник


Имало отрицателна разлика между приходите и разходите му в периода 1987-2012




Автор: Десант

Отнемането на имущество за 1 089 473 лв. от Цветелин Кънчев в полза на държавата е потвърдено с окончателен съдебен акт.

С решение от 22 април 2016 г. Окръжен съд - София приема, че по отношение на Цветелин Кънчев е налице отрицателна разлика между приходи и разходи за периода 1987 – 2012 г. и така от него са отнети в полза на държавата суми по разплащателни сметки, влогове, както и от продажба на недвижимо имущество, съобщиха от КПКОНПИ.

На 15 февруари 2019 г. Софийският апелативен съд потвърждава решението на ОС – София. Според второинстанционния съд съд исковете на Комисията срещу Цветелин Кънчев са основателни и доказани, а претендираните от Комисията имущества са закупувани през целия проверяван период и не може да се направи извод относно влагането на законен доход за което и да е от тях.

Кънчев обжалва решението пред Върховния касационен съд, като твърди, че искът на Комисията е неоснователен, защото е реабилитиран по съдебен ред.

С определение на ВКС от 27 април 2020 г. изводите на Софийския апелативен съд са възприети изцяло и не е допуснато касационно обжалване.

Съдът не приема доводите на Кънчев, защото "фактът на извършване на престъпленията от лицето, установен с влязла в сила присъда и произлезлите от тези престъпления отношения не се заличават, а само губят своята гражданственост и обществена оценка".

Производството срещу Цветелин Кънчев е започнало от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), чийто правоприемник е КПКОНПИ. Внесени са искания за налагане на обезпечителни мерки в три съдилища - Софийски градски съд, Софийски окръжен съд и Окръжен съд – Пловдив. Исканията са били уважени изцяло.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки