Носенето на маски на закрито отново става задължително


Носенето на маски на закрито отново става задължително
22 Юни 2020, Понеделник


Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората - изтъкна на пресконферендия държавният главен инспектор д.р Кунчев

Автор: Десант

България отново се въвеждат по-строги мерки за борба с COVID-19. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на пресконференция в понеделник. Тя се проведе след среща с премиера Бойко Борисов.

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, маските отново стават задължителни във всички закрити пространства, включително магазини, молове, нощни заведения.

Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при заемане на максимум 50% от капацитета на съответната зала, сато посетителите ще трябва задължително да са с маски.

В търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1,5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще се допускат до 1000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична ситуация в страната”, заяви Ананиев.

„Важно е, когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова голямо при хората с нужда от интензивни грижи", заяви главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му това се случва и в други страни. „Случващото се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45,6 на 100 хил. население. На второ място на Балканите е Албания – 12,9, следвана от Босна – 11,9 и Турция – 10,7. Петото и шестото място заемат България - 8,3 и Сърбия - 7,09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, каза още Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам във второто на базата на хората, които приеха, че всичко е приключило. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците е да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за трите „Д”-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още държавният здравен инспектор, като допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, в нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях".

Междувременно д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България, изтъкна, че в някои страни, в които се наблюдаваше по-добро справяне с вируса в началото, сега се наблюдава увеличено разпространение. Една от тези страни за съжаление е България.

"Всъщност тези последни две седмици наблюдаваме едно пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол. След разхлабване на мерките хората си помислиха, че са преодолели тези предизвикателства, този проблем и бързо се върнаха към старите си навици" - коментира д-р Околийсски настоящата ситуация.

Той е категоричен, че мерките не трябва да бъдат занемарявани и всеки един от нас трябва да прояви отговорност и да се пази.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки