На 18 юни отбелязваме Световния ден на филателията


На 18 юни отбелязваме Световния ден на филателията
18 Юни 2020, Четвъртък


Знаем ли коя е най-скъпата българска марка?

Автор: Десант

Първите български марки са издадени на 1 май 1879 г. Тогава България все още няма своя валута и те са с номинал във френски сантими.

Първите със стотинков номинал се появяват на 22 април 1881 г. и са известни като „лъвчета”. От „сантимите“ и „лъвчетата“ са останали малко екземпляри и те са търсени от колекционерите, въпреки високите им цени - каталожната им стойност е около 2500 евро за серия.



Най-скъпата българска марка е „Обърнатата конница“. Тя е изработена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим. На пощенския знак е изобразен цар Фердинанд със синовете му Борис и Кирил на коне.

При отпечатването конниците се появяват с главите надолу. Работниците го забелязват и спират машината. За да не ги обвинят, че са допусали грешка, унищожават отпечатаните дефектни марки. По някава случайност обаче 28 от тях оцеляват.

Те попадат у печатаря Иван Пройков, който ги занася на Васил Йорданов - служител в БНБ и марколюбител. След 2 месеца той заминава на частно пътуване до Виена, а след завръщането си купува двуетажна къща на ул. “Иван-Асен II”, в близост до Орлов мост. Оттогава следите на 28-те екзпеляра от „Обърнатата конница“ се губят.

Един от притежателите на марка с „Обърнатата конница“ е председателят на Българското филателно дружество Спас Панчев, който заявява, че реалната й стойност е  около 25 000 евро. Счита се, че  по света има около 20 екземпляра на „Обърнатата конница“, докато у нас са само 5-6.
Източник: nationalgeographic.bg


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки