Как реагираха българските лозари на предложението да унищожат реколтата си „на зелено“


Как реагираха българските лозари на предложението да унищожат реколтата си „на зелено“
18 Юни 2020, Четвъртък


Това е подигравка с нас, категорични са гроздопроизводителите

Автор: Светлана Николова

Както вече стана ясно, Европейският съюз дава до 303 лева на декар на българските лозари, които се съгласят да унищожат 100 процента от реколтата си в първата половина на юли. Това на практика е единствената антикризисна мярка, която Министерството на земеделието и храните договори с Брюксел.

ЕС дава пари на българските лозари, за да унищожават продукцията си

За да вземат „тавана“ на субсидията обаче, стопаните трябва да докажат среден добив от 630 килограма от декар през последните две години. В противен случай средствата ще бъдат преизчислявани и съответно намалявани.

Поискахме да разберем как са реагирали родните гроздопроизводители. Очаквано те не проявяват интерес към подобен вид „подпомагане“. Това сочи официална справка, предоставена ни от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

До момента в цяла България подадените заявления за участие по мярката са само 40 и те представляват едва 8 437 декара от общо над 600 000 декара с лозови насаждения.

Подобна е ситуацията и в Бургаска област, която е лидер с най-много лозя в страната. Там заявленията са 7 и обхващат площ от 704 декара. Ето и разпределението им по общини:

Поморие - 4 заявления за площ от 363 дка
Айтос - 1 заявление за 30 дка
Руен - 2 заявления за 242 дка, като второто заявление съвместява 69 декара в землището на община Камено

„На територията на областта се реколтират приблизително 65 000 декара лозя и тези 704 декара представляват 1,08 процента“, уточнява д-р Лоза Стоянова, която е началник на териториалното звено на агенцията по лозата и виното в Бургас.

В останалите 99 процента от масивите производителите ще отгледат своите лозя и ще участват на пазара на виненото грозде. Който обаче тази година се очаква да е нулев.

Складовете на преработвателните предприятия са задръстени от хиляди тонове нереализирано вино. Затова лозарите настояват за спешни мерки, така че за сектора да има реална субсидия, още от тази година.

„Тази субсидия може да е сборна – в смисъл, да има примерно от деминимус някакви средства. Или пък подпомагане, което да е на килограм грозде, но това да е поне в рамките на 240 лева на декар, така че този сектор да си вземе малко въздух, да може да си плати и данъците“, казва Росица Симеонова, която е председател на Лозаро-винарската камара в Бургас.

Притиснати в ъгъла, лозарите обмислят масови протести, за да привлекат вниманието на държавата към проблемите си. Другият им изход е да изкоренят лозята си – път, по който никой от тях не иска да поема.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки