Пет общини готови с всички средства да бранят златните залежи от „Дънди прешъс“


Пет общини готови с всички средства да бранят златните залежи от „Дънди прешъс“
16 Юни 2020, Вторник


Средногорието в района на Придоп, Златица и Челопеч е съсипано, всеки, който е минавал по Подбалканския път, е виждал как този район се превърна в пустиня, няма да допуснем това да се случи в друг район на Средногорието, категоричен е кметът на Брезово Христо Енков

Автор: Десант

Кметът на Брезово Христо Енков поиска отмяна на разрешението, дадено от Министерството на енергетика, за прочуване на добив на злато в пет общини в региона, една от които е Брезовска.

Документът е от 21 декември 2019 г. и още с публикуването му изправи на нокти целия регион от Павел Баня до Чирпан и Брезово, съобщава вестник „Марица“.

Ще отстояваме това свое мнение с цивилизовани средства и разчитаме на конструктивен диалог, но няма да допуснем опустошаване на района, както това стана край Челопеч, Пирдоп и Златица, категоричен е Енков.

Преди няколко часа той публикува своето становище и във Фейсбук, а мрежата моментално изригна в негова подкрепа.

„Разработването на златни мини е непопустимо. Челопеч и Крумовград им стигат“, „Подкрепяме всяко действие, което ще спре „Дънди Прешъс“, пишат потребители на социалната мрежа.

Недоволството срещу извършването на проучвания за добив на метали в местността „Свети Никола“ в общините Павел Баня, Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови в област Стара Загора и в община Брезово в Пловдивска област тлее още от края на 2019 г., когато бе публикувано разрешението на Министерството на енергетика, дадено на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД да извърши прочуване за добив на метални полезни изкопаеми на площ от 155.75 кв. км.

Въпросът се дискутира усилено в старозагорските общини, а общинските съветници от Павел Баня вече излязоха с протестна декларация, адресирана до президента, премиера и министъра на енергетиката. Жителите на всички средногорски общини се притесняват от отравяне на земята, въздуха и водите, от съсипване на земеделието и туризма.

Засегната площ в територията на община Брезово е най-малка от останалите четири общини, но рисковете за хората, природата, земеделието и културното наследство нахвърлят границите както на Брезово, така и на останалите четири общини, това е национален проблем, категоричен е Христо Енков.

Тук са маслодайните рози, тук са тракийските светилища и гробниците на тракийските владетели, тук е лозарството, припомня Енков.

Той лично е инициирал сертифирицирането на част от територията на община Брезово, в която попада и местността „Свети Никола“, като екологично чист район. И аз, и общинският съвет ще направим всичко необходимо това разрешително да бъде отменено. Действаме координирано с останалите общини, каза още той.

Енков предлага и включването на експерти в дискусията, за да бъде убедителна и безалтернативна позицията на местните общости срещу добива метали в Средногорието.

През изминалите седмици поисках проверка дали е имало кореспонденция между община Брезово и Министерството на енегетиката по този въпрос, оказа се, че освен уведомлението, че „Дънди Прешъс Метал“ са получили разрешение, друга кореспонденция няма, казва още Христо Енков. 

Предстои негова среща с кметовете на останалите населени места в общината, за да се обсъдят съвместни действия.

Средногорието в района на Придоп, Златица и Челопеч е съсипано, всеки, който е минавал по Подбалканския път, е виждал как този район се превърна в пустиня, няма да допуснем това да се случи в друг район на Средногорието, категоричен е Енков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки