Възкресяват в Бургас капитански спомени от борда


Възкресяват в Бургас капитански спомени от борда
Снимки: Авторът
12 Юни 2020, Петък


Изложба в експоцентър „Флора" проследява как развивало морското дело от времената, когато моряците са се ориентирали по природните явления, до днешния високотехнологичен век

Автор: Диана Славчева

Капитани ветерани от Бургас споделят в изложба спомените си от времето, когато още са плували с кораби в морето. Експозицията е част от първото издание на фестивала „На борда“, който се провежда от 12 до 14 юни в експоцентър „Флора“ в морския град.

Сантиментални вещи, корабно оборудване, навигационни карти и стари учебни помагала представят старите бургаски морски вълци в изложбата „Капитански спомени от борда“. Експонираните в нея предмети проследява как се е развивало морското дело от времената, когато моряците са се ориентирали по природните явления, до днешния високотехнологичен век.



Днес например не се използват хартиени карти, а местоположението и маршрута на плавателния съд  се проследява на модерни монитори. Няма ги и старите навигационни уреди като секстанти, пеленгатори, компаси например, които сега са заменени от високотехнологични и електронни техни аналози. 



В миналото връщат и уникални и непоказвани досега кадри с лични спомени на капитаните.

Идеята на организаторите на изложбата е да покажат, че романтиката, с която е свързана морската професия, не е отминала. А също и да провокират интереса на младото поколение към професията на мореплавател, за която днес все по-малко момчета мечтаят. Отливът от нея се наблюдава не само у нас, но и по целия свят, изтъква с огорчение капитан Ивайло Пасков.



Освен изложбата, по време на първото издание на фестивала „На борда“ старите капитани ще показват на малките посетители как се правят морски възли. За малчуганите ще има и пиратско шоу, като те ще могат да се забавляват в работилнички за роботика или да се включат в пленер на открито, където могат да рисуват картини на морска тематика. Концерт ще изнесе мъжки хор „Маяк".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки