Практиката да се обвързва ползването на чадъри с други услуги на плажа е недопустимо


Практиката да се обвързва ползването на чадъри с други услуги на плажа е недопустимо
12 Юни 2020, Петък


При нарушения следват санкции, предупреждават от Министерството на туризма

Автор: Десант

През лято 2020 г. концесионерите и наемателите на морските плажове са задължени да отдават чадъри и шезлонги на цени, по-ниски поне с 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните по съответния договор. Това е постановено със закон (§ 23, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето).

Задължение на стопаните на плажа е да спазват стриктно обявените вече за летен сезон 2020 г. цени на чадъри и шезлонги на всеки плаж.  Обвързването на ползването на чадъри и шезлонги с други предоставяни услуги е недопустимо и ще се следи стриктно през целия сезон, предупреждават от Министерството на туризма.

Ще се проверява на място и разполагането на пособия за допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване и чрез замервания с геодезически мониторинг съгласно вече одобрените от министъра на туризма схеми за разполагане.

При несъответствие между законовите изисквания и одобрените действия и след установяване на извършени нарушения, ще бъде ангажирана отговорността на нарушителите.

В случай, че има нарушаване на законите за защита на потребителите и предписанията за спазване на противоепидемични мерки, длъжностните лица от Министерството на туризма ще сезират незабавно и отговорните контролни органи- съответно Комисия за защита на потребителите и Министерство на здравеопазването.

За морски плаж „Бургас-север“ концесионерът е заявил, че за летен сезон 2020 г. чадъри и шезлонги ще се предоставят на посетителите безплатно, което и трябва да изпълнява. 

Следва да се прави ясно разграничение между плажни принадлежности и допълнителна търговска площ, тъй като плажните принадлежности се използват от посетителите, а допълнителната търговска площ към заведенията от концесионерите за обслужване на  търговските обекти.

Във връзка с допълнителната търговска площ отново според промените на Закона за здравето само за летен сезон 2020 г. концесионерите и наемателите могат да разположат на територията на морските плажове до 4% допълнителна търговска площ към обектите за бързо обслужване.

Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите. Те отговарят не само за разполагането им на достатъчно отстояние, но и за редовното им почистване и дезинфекциране.

Какви пособия за допълнителна търговска площ за консумация ще се използват е по преценка и възможност на концесионерите и наемателите. За да има яснота относно това кои са зоните за плажуване с плажни принадлежности и кои са зоните за ползване за консумация към заведенията, те следва да са ясно обозначени от концесионерите и наемателите по подходящ начин, например с табели и надписи, за да могат потребителите да са наясно относно ползването на двата типа зони и да направят своя информиран избор.

В заключение Министерство на туризма напомня, че Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)  разграничава какво представляват плажни принадлежности и какво е допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване (част от площта на морския плаж около обекти за бързо хранене, на която се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

В конкретния случай с морски плаж „Бургас-север“ ще бъдат дадени указания на концесионера незабавно да обозначи ясно допълнителната търговска площ за консумация към заведенията и безплатните плажни принадлежности. Отделно ще бъде извършена проверка спазени ли са допустимите по закон площи.

Министерство на туризма призовава гражданите да сигнализират компетентните институции на обявените имейли и телефони.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки