Има ли опасност сезонните работници от Сливен да пренесат коронавируса в Бургас?


Има ли опасност сезонните работници от Сливен да пренесат коронавируса в Бургас?
11 Юни 2020, Четвъртък


Според заповед на Общинския кризисен щаб берачите на череши трябва да бъдат настанени в лагери в овощните градини и да не ги напускат без сериозни причини. Дали обаче това е така?

Автор: Светлана Николова

В община Бургас започна беритбата на череши. Традиционно в кампанията се ангажират сезонни работници от Сливен и Ямбол, където обаче през последните седмици са установени много случаи на заразени с КОВИД – 19.

Това бе причината още преди 20-тина дни Общинският кризисен щаб в морския град да изготви предписания как реколтата да бъде прибрана, без да бъде допуснат внос на заразата от съседни области.

Според заповедта берачите трябва да бъдат настанени в лагери в самите масиви и да не ги напускат без сериозни причини.

Припомняме, че през последните седмици в Бургас са регистрирани само два случая на коронавирусна инфекция – майка и син, наети като сервитьори в два различни бургаски ресторанта. Двамата са се заразили от болна жена, тяхна роднина, която е била на лечение в болница в Сливен.

„Издал съм писмо до всички кметове в Бургаска област да организират така нещата, че да ограничат максимално контактите и движението на тези хора извън градините. Както и да ангажират и концесионерите да предоставят храна, вода и нужните условия на работниците си, така че да не е необходимо те да напускат и да обикалят съседни населени места, тъй като това крие риск“, увери ни по телефона шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

Дали това се спазва, екип на Десант провери на място в черешовите градини в района между 5-ти и 9-ти километър на автомагистрала „Тракия“.

„Коронавирус няма!“ - категорични са мургавите берачи, които срещнахме на това място. По техни твърдения никой не ги е предупредил, че трябва да си стоят в лагерите, нито пък арендаторът ги е снабдил с дезинфектанти.

По негови думи в момента в масива има около 50 души, които се снабдяват с храна от минно селище Черно Море.

Маски имаме, ама не ги ползваме, ослушваме се, ако ни се скарат, тогава, призвава мъжът, който беше тръгнал точно в този момент към най-близката бензиностанция да си купува цигари. 

Всъщност, нито една от мерките, описани в заповедта на кризисния щаб, тук не се спазва, за което подадохме сигнал до кмета на Бургас, който би следвало да контролира организацията на кампанията. В Десант ще проследим как ще реагира местната администрация в този случай.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки