Контейнери с негодни пестициди хвърлиха в смут жители на Средец


Контейнери с негодни пестициди хвърлиха в смут жители на Средец
Снимка: Флагман
11 Юни 2020, Четвъртък


Те твърдят, че кубовете са протекли, но от РИОСВ-Бургас успокояват, че всичко е наред

Автор: Дина Харизанова

Преди 16 години, само на километър от язовир Средец - в землището на с. Росеново, и по-точво в местността Калиманкови къшли, са складирани 30 контейнера с негодни препарати за растителна защита. Депонирането им е извършено от столичната фирма „БалБок Инженеринг“ АД,  специализирана в третирането на отпадъци.

Кубовете с опасните вещества са били бетонирани. Местни жители обаче алармират, че към момента целостта на защитното им покритие е нарушена, виждат се течове, около тях се носят силни и неприятни миризми. Хората се тревожат, че е въпрос на време съдържанието им да попадне във водоема, а оттам да замърси Средецка река, както и близкия язовир Мандра, който пък е свързан директно с Черно море.

От бургаската екоинспекция обаче успокояват, че т.нар. Б-Б кубове са в добро състояние. Последната проверка, извършена през тази година, е показала, че стените им са без обрушвания и петна, а площадката, на която са разположени, е „стабилна, чиста, пожарообезопасена".

Преди това състоянието им е обследвано на 28 февруари 2019 г. При нея на 4 от кубовете е забелязан теч от конденз по металните планки, ръждиви петна и петна от влага по стените. Останалите 26 били в добро състояние. 

Тогава са дадени предписания на Община Средец да се отстранят констатираните нередности от Б-Б кубовете. През мартминалата година от „БалБок Инженеринг“ са направили оглед и гаранционно обслужване на съоръженията. 

От бургаската екоинспекция изтъкват също, че всяка година през декември РИОСВ-Бургас информира Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) по Изпълнение на програмата по почвен мониторинг - III ниво - локални почвени замърсявания, за състоянието на Б-Б кубовете на своя територия.

Експертът по екология към Община Средец Бисер Петков поясни, че в момента общинската администрация предоговаря с фирмата, която поддържа кубовете, те да бъдат предепонирани в друго оторизирано хранилище. Това обаче едва ли ще стане скоро, тъй като утилизирането на подобни отпадъци е скъпо начинание и тепърва ще се търсят средства за финансирането на това намерение.

При всички случаи обаче от бургаската екоинспекция се канят да направят втора за тази година  проверка, за да се уверят, че към момента няма опасност от екокастарстрофа в района.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки