Наша студентка в Оксфорд пише дисертация за българската роза


Наша студентка в Оксфорд пише дисертация за българската роза
Снимка: Личен архив Невена Славова/zakazanlak.bg
11 Юни 2020, Четвъртък


Невена Славова се надява, че чрез нейната разработка връстниците и преподавателите й ще научат много интересни неща за страната ни

Автор: Десант

Българката Невена Славова учи география в Университета в Оксфорд. В момента е в III курс и пише дисертация на тема „Фестивалът на розата“. 

По-специално, тя се интересува от розобера като процес и важна ритуална част от Фестивала на розата за посетители и гости, както и от гледната точка на организаторите на Фестивала, собствениците на розови масиви и на дестилерии.

Невена е родена в Пловдив, живее в Стара Загора до 11-годишна възраст, а след завършване на 4 клас напуска България. В момента живее в Лондон и учи в Оксфорд, който е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 г. 

„Вдъхновението ми за дисертацията идва от моя баща Антон Славов – разказва българското момиче от Албиона. - Той е доцент в катедра „Органична химия“ в Пловдивския университет по хранителни технологии и през последните няколко години проучва оползотворяването на отпадъци от производството на розово масло. Чрез него се заинтересувах от розопроизводството в България, но, разбира се, аз пристъпвам към тази тема от съвсем различна гледна точка, тъй като следвам география. Интересувам се от розопроизводството в контекста на българската история и култура“.

Невена Славова избира Фестивала на розата в Казанлък, въпреки че поради ред причини досега не е имала възможност лично да присъства на празника, но пък е посещавала града на розите. Предварителните й планове са били тази година да дойде специално за тържествата в града, за да проведе интервютата за дисертацията си и да събере впечатления и информация от първа ръка, но заради коронавируса, това не е могло да се осъществи.

Затова тя активно търси, макар и от разстояние, хора, занимаващи се с розопроизводство и розопреработване, с организатори на Фестивала на розата, с всички, които имат отношение към тази интересна тема. Подготвила е специална анкета за представители от различните сфери, свързани с розопроизводството и празника (вижте анкетата ТУК).

Дисертацията на българското момиче в Оксфорд е за получаване на степен „бакалавър“. След като работата й бъде готова, ще бъде представена на проверяващата комисия. Вероятно ще бъде депозирана и в библиотеката на Географския факултет, където ще е достъпна за студенти в Оксфорд. 

Авторката й се надява, че чрез нейната разработка връстниците и преподавателите й в Университета ще научат много интересни неща за страната ни и за уникалните й дадености.

Източникzakazanlak.bg 


В категории: Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки