Д-р Ангел Кунчев: Инфекциозността на коронавируса намалява


Д-р Ангел Кунчев: Инфекциозността на коронавируса намалява
11 Юни 2020, Четвъртък


За първи път от началото на пандемията, в България са регистрирани повече от 100 новозаразени за едно денонощие

Автор: Десант

За първи път от началото на пандемията от коронавирус, в България бяха регистрирани повече от 100 новозаразени за едно денонощие. За 10 юни в единния инфорационен портал са отчетени 104 инфектирани при направени 2308 теста. С това общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 2993. Активните от тях са 1163.

Премиерът Бойко Борисов заяви в средата на май, че ако в три последователни дни новозаразените са повече от 100, карантинните ограничения ще бъдат върнати. В сряда правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни, но облекчи част от останалите мерки, включително задължителното носене на маски.

Пред Би Ти Ви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че в момента сме във втора вълна́ на заразата от коронавирус.

Добрата новина обаче е, че, според него, инфекциозността на вируса намалява. По думите му, въпреки повечето заразени на дневна база, ситуацията по време на извънредното положение е била много по-опасна, защото разпространението на вируса беше дифузно, т.е. в цялата страна, докато сега заразата е ограничена до отделни клъстери.

Д-р Кунчев коментира също, че Националният оперативен щаб няма да откликне на призива за публичен диспут за коронавируса, отправен от петима лекари, известни с критичните си позиции, сред които инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Няма какво да дебатирам с тези хора", отсече националният здравен инспектор. Той е категоричен, че  в сегашната ситуация „трябва да има единоначалие и като се каже нещо, да се изпълнява".

Пред Нова телевизия ситуацията коментира зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова. Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

„Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище", смята Христова.

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано.

Според нея, епидемията е под контрол и ако изключим епидемичните взривове, в страната са по-малко случаите на новозаразените.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки