Дунавският римски лимес се готви да влезе в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО


Дунавският римски лимес се готви да влезе в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО
Снимка: danubelimes-robg.eu
10 Юни 2020, Сряда


Комисия прави оглед на античните обекти

Автор: Десант

Комисията, която работи по кандидатурата на Дунавския римски лимес (от латински limes - граница, б.р.) по Долен Дунав за включване в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО е в региона на Русе, за да опише актуалното състояние на античните археологически обекти. Неин председател е доц. д-р Людмил Вагалински. Обходите се извършват със съдействието на археолози от Регионален исторически музей – Русе.

Ръководеният от доц. Вагалински екип е осигурил ресурс от Министерството на културата за почистване на някогашните римски територии и привеждането им в по-приветлив вид, за да могат през октомври да бъдат заснети. С направените снимки ще се обновят досиетата на всеки един от обектите, които ще се приложат към цялостната документация при кандидатстване за включването в списъка на ЮНЕСКО.

Паралелно с обиколките, се водят разговори с местната администрация и музеите, които трябва да декларират готовност да поддържат почистените вече територии.

Обектите от римско време, които са включени в кандидатурата от българска страна, са 32 на брой и обхващат 471 км. по Дунав. Те са добре запазени, имат изградена комуникационна връзка и показват в разнообразие някогашното римско наследството.

В Русенско това са римска крепост „Сексагинта Приста“, „Ятрус“ при Кривина, „Скаидава“ при Батин, „Тримамиум“ при Мечка, „Медиолана“ при Пиргово, „Тегра“ при Мартен и „Апиария“ при Ряхово. Всички те ще участват в една обща кандидатура, заедно с антични територии по Долен Дунав - Сърбия, Румъния и Хърватска.

Документацията трябва да бъде финализирана през следващата година, след което да се предаде на Министерството на културата, за да я оформи за внасяне в ЮНЕСКО. Очаква се до 2023 г. процесът да приключи.

Експерти от световната организация също ще направят оглед на античните обекти, за да проверят дали отговарят на подадените вече описания.

Доц. Вагалински изрази оптимизъм за успешното приключване на проекта: „Имаме интересни обекти с прекрасен ландшафт, които трябва се използват от местните общности“.

Дунавският римски лимес е част от Предварителния списък на ЮНЕСКО от 2016 г. Получаването на статут на обект на ЮНЕСКО е от полза, както за дунавските общини, така и за развитието на културния туризъм в страната.

Стъпка в тази посока бе проведения през 2012 г. Световен лимес конгрес, когато в Русе пристигнаха над 300 експерти от пет континента, работещи в сферата на античното наследство. По този начин още тогава България заявява намерение да се върне на картата на Римския лимес.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки