Епидемичната обстановка се удължава до края на юни (ОБНОВЕНА)


Епидемичната обстановка се удължава до края на юни (ОБНОВЕНА)
10 Юни 2020, Сряда


Очаква се конкретната заповед на здравния министър за това

Автор: Десант

„Предлагаме удължаване с 15 дни на извънредната епидемична обстановка. Ако се налага, ще удължим пак. Нищо положително не се е случило,нищо различно то месец или два няма. Заболелите се увеличават. Увеличавт се и излекуваните”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

„Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец”, смята министър-председателят.

По-късно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която потвърди, че епидемичната обстановка се удължада во 1 юли. 

Мерките, които остават са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите държави се очаква общо европейско решение.

Задължително остава носенето на маски единствено в публичния транспорт. Като причина за тази мярка министърът посочи, че в транспорта няма как да се осигури персонал, който да се грижи за дезинфекцията постоянно.

В закритите обществени места маските ще бъдат препоръчителни. Министърът припомни, че отново трябва да спазваме социалната дистанция, хегиена на ръцете, дезинфекцията.

Третото направление и нова мярка е свързана с масовите мероприятия – заповедта ще позволи на закрити места капацитета на залата да бъде 50%, а не 30% както до сега.

Според министър Ананиев е дошло времето да отпадне и мярката за зелен коридор за пазаруване на хората над 60 години в часовия диапазон 8:30-10:30 часа, понеже обществото вече се е дисциплинирало.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки