Катастрофално ниски добиви от пшеница очакват в Бургаско


Катастрофално ниски добиви от пшеница очакват в Бургаско
09 Юни 2020, Вторник


Някъде ще се жъне, само за да се прибере сламата, алармират зърнопроизводители

Автор: Десант

Сушата в Бургаско ще е причина за слаба реколта тази година. Очакванията са за едва 40 % добиви в сравнение с тези през 2019 г. Най-засегнати са пшеницата и ечемика, с 50 на сто по-ниски ще са добивите и на рапицата, съобщава БНР.

Трагично е положението на есенниците в региона. Причината е липсата на дъждове, като валежите в последните дни не могат да компенсират липсата на влага през пролетта, изтъксва в ефира на радиото Николай Киров, председател на местния съюз на зърнопроизводителите:

„Както пшеницата, така и ечемика, до някаква степен и рапицата са в окаяно състояние. Самият клас отгоре съхне, някъде класовете са много малки, другаде съвсем няма клас… Последните дъждове нищо не помогнаха, посевите са жълти, даже и на места кафяви. Според нас ще жънем някъде 30 – 40% спрямо това, което беше миналата година.“

Експерти посочват, че освен сушата за ниските резултати при реколтата са повлияли и температурните разлики през април, когато през деня бяха високи температурите към 32 – 26 г. , а вечер бяха минусови.

„Освен това ние наторихме почвите, а при липсата на влага се получи едно засоляване в почвата, което блокира движението на хранителните сокове и вещества, което пък спира храненето на посевите“, обясни още Николай Киров.

„Аз такова засушаване не си спомням! Като пътувам сърцето ми се свива от гледката с посевите, някъде ще се жъне, само за да се прибере сламата. Имаше подобно засушаване през 2007 година, но сега явно проблемите са започнали още от миналата година. Тази година ако успеем да приберем около 100 – 150 кг от декар ще сме щастливи, а миналата имахме по 400 кг от декар.“

Най-много са засегнатите площи в Карнобатско, Айтоско, Поморийско, в районите на Бургас и Камено. Надеждите на зърнопроизводителите са, че слънчогледът ще бъде в по-добро състояние, но още е рано да се прогнозира.

Очакванията са жътвата на есенниците да започне до 10 дни.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки