Двадесет агенти на ФБР на лов за български шпионин


Двадесет агенти на ФБР на лов за български шпионин
11 юни 1985 г. Българският шпионин при размяната на моста „Глинике“
08 Юни 2020, Понеделник


Преди 35 години, на 11 юни, на моста „Глинике" между ГФР и ГДР разузнавачът Пеньо Костадинов бе разменен за дузина американски агенти

Автор: Борис Цветанов

Ню Йорк, Манхатън, представителен ресторант „Сентръл парк", 23 септември 1983 г., 19,15 ч. Пеньо Костадинов, 41-годишен мъж, „висок, с приятен вид, спокоен, учтив" (в. „Fance soir"), влиза в салона, за да се срещне със свой агент, от който да получи уникални секретни документи.

В момента, в който се разменят пликовете пари - документи ресторантът е разтърсен от вика, който всеки от нас познава от американските екшъни „ФБР! ФБР! Горе ръцете! На колене!!!". Българинът тутакси е заобиколен от над двадесет агенти на Бюрото, почти всички жени - особен психологически похват на ФБР при арест на мъже.


Агентките на ФБР извеждат Костадинов с белезници от нюйоркския ресторант


Специален агент Сюзън Саймънс отваря получения от българския разузнавач плик, изважда документа, показва го. На него под гриф „Строго секретно " пише: „Инспекционен доклад на оперативен център Невада".

Няма насилие, какво ти - нашенецът е обкръжен от красавици, преоблечени като сервитьорки. Навън пак като в екшъните го вкарват в колата, натискайки главата му. Поискал телефон, предоставен му бил. Културна работа.

На другия ден „Fance soir" ще взриви читателите си: „Това са били микрофилми на документи за ядрените оръжия и война в Космоса, войната на двадесет и първи век".

Вестникът ще напише още за арестувания Пеньо Костадинов: „най-интелигентния агент сред източноевропейските шпиони", а за българското разузнаване ще изтъкне, че е „едно от най-дискретните и добре организирани, действащи на Запад." А ФБР ще каже: „Беше еквивалентен на дузина агенти на ЦРУ".
  
***

Пеньо Костадинов е роден  в петък, 13 число на месец март, 1942 г., в село Кликач, Карнобатско. Завършил е прочутата езикова гимназия „Екзарх Йосиф" в Ловеч, популярна около култовия филм „Вчера" и не по малко популярна, но в специализиран кръг като „люпилнята за шпиони".

В Първо главно управление на МВР постъпва през 1970 г. и казва, че ако отново трябва да избира мястото си в живота, пак ще бъде разузнавач.
  
Първата командировка в САЩ е от 1972 до 1975 г., втората от 1979 г. до ареста му (официално той се подвизава зад Океана като търговско аташе към българското посолство във вашингтон, б.р.).

Работил е за научно-техническото разузнаване. Такъв отдел ЦРУ има от самото си създаване през 1947 г. Франция - от 1958 г. по лично разпореждане на дьо Гол. Българското е от 1960 г.

Баща му е най-високоителектуалният началник на външното ни разузнаване Господин Гочев, автор и на романи и на исторически изследвания. Негова е максимата: „Проститутките напразно се фръцкат, че са първата професия. Истинската първа професия на човечеството е шпионажът".

Научно-техническите разузнавания са моторите на икономиката - коприната в Европа, барутът, хартията, порцеланът, стоманата, какво ли не още е в резултат на шпионски игри на смели, неотразими мъже и жени. 70 процента на технологията на Япония е придобита с шпионаж, същият процент е и в САЩ, в Китай той надхвърля 85 процента.
  
Пеньо Костадинов е скромен и не говори за подвизите си, не обича и определението „супершпионин", камо ли пък „българския Джеймс Бонд". С усмивка приема, че точния му прякор е „Библиотекарят". Защото постоянно е киснел в библиотеките, откъдето се е ориентирал в търсения на обекти за работата си. Оказва се, че с това допринесъл и за исторически изследвания, като попадал на факти, публикации и документи, за които наши историци дори не подозирали.
   
И още: 35 години нито веднъж не е взел страна в спорове за това коя държава е лоша и коя добра. Не говори и за успехи на колеги от Управлението, а има много любопитни детайли по сдобиване с технологии - не само за известното „веро", на което някои гледат с насмешка или високо добивна пшеница,  но и тайни на електроника, биотехнологии, антибиотици и много други.

По задачите си не е имал изпълнение „до някъде"... Провалът му се дължи на ефикасната работа на ФБР, тръгнало и дълго време тичало по следа на изтекла информация. След което успява да внедри като информатор на Костадинов свой агент.

Ето за неверниците оценката на заместник-министъра на външните работи на САЩ 1990 г. Уайтхед: „Българското икономическо разузнаване е особено активно...", смятано е за най-доброто в Източния блок.

Още на втория ден след ареста нашият човек има адвокат, 40 дни прекарва в единична килия, очертава се присъда от 10 години.

Съдията Бродерик - много способен и честен,  удължава срока на делото и така фактически Пеньо Костадинов лежи в затвора година и половина без присъда. В края на 1984 г. германския адвокат Фредерик Фогел, специалист по размяна на шпиони, започва такава процедура. Дори посещава Пеньо Костадинов в затвора, носи писмо от майка му.

На 11 юни 1985 г. на моста на шпионите „Глинике" между ГФР и ГДР той, полският разузнавач Мариан Захарски, немският физик Алфред Цее и съветската шпионка Алис Майкълсън са разменени за 23-ма американски шпиони, залавяни в страни на социалистическата система.

„Не съм супермен, изобщо ние, разузнавачите, сме само острието на организация, зад нас стоят винаги много хора", твърди Пеньо Костадинов.


Последната размяна на агенти на Глинкинския мост става на 11 февруари 1986 г. Снимка: DPA


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА
16.06.2020 19:09:54
0
0
ТЪРГОВИЯ МЕЖДУ МАФИОТИ-Skandalno.net
http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2020&id=10232&p=knigi&title=%D2%DA%D0%C3%CE%C2%C8%DF+%CC%C5%C6%C4%D3+%CC%C0%D4%C8%CE%D2%C8-Skandalno.net
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/10232
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/5233.jpg
1
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА
14.06.2020 09:52:37
0
1
ВЪЗПОМЕНАНИЕ - 14 юни 1923 г. – убит е Александър Стамболийски – ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ.
Уважаеми Българи на този ден се отдава почит към Българския народен водач от БЗНС – Александър Стамболийски- Министър Председател на България избран от целокупния Български народ. Представям на Вас да прочетете, кой кога е убил Александър Стамболийски и неговия брат. Има двама убийци. Първия е Цар Борис трети – ОБЕДИНИТЕЛ, което не се осъществи, защото той е ако не тайния подбудител за убийството и свалянето му от власт, защото Стамболийски е имал идея да стане България – Република и поради това е насъскал военните за това пъклено дело. Второ, той е съучастник в убийството на законно избрания Български Министър Председател, защото признава „ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ ОТ „9 ЮНИ“ и не защитава правителството на земеделците. Представям статии от Интернет да се запознаете с убийците на Българския народ:
-
ПЪРВОСТЕПЕННИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=749:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
-
https://www.pz-topnews.bg/wp-content/uploads/2020/06/BASA-950K-3-110-1-Aleksandar_Stamboliyski_in_Paris_1921_cropped.jpg
14 юни 1923 г. – убит е Александър Стамболийски
-
https://www.pz-topnews.bg/2020/06/14/14-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-1923-%D0%B3-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%B5-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA/
-
ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИИСКИ, И ЗАГИНАЛИТЕ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ГЕРОЙ ОТ ЮНСКИТЕ И ЮЛСКИ ВЪЗТАНИЯ, СЕПТЕМВРИИСКОТО ВЪЗТАНИЕ 1923 ГОДИНИ И СТОТИЦИТЕ УБИТИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И КОМУНИСТИ ОТ ЦАРСКИТЕ ХОРА … !
Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ
14 юни 2020 - http://www.stefan-tcholakov.eu/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки