Каква е връзката между смъртта на Джордж Флойд и правата на ромите у нас


Каква е връзката между смъртта на Джордж Флойд и правата на ромите у нас
Снимка: Архив "Десант"
05 Юни 2020, Петък


Ало, янките, в България не бием негрите, нито циганите. Ъндърстенд?!

Автор: Диана Славчева

За 16 ч. в събота в София е насрочен мирен протест по бул. „Витоша“ в памет на убития Джордж Флойд, чиято смърт отпуши невиждани бунтове и стихийни нападения на чернокожи върху бели хора и вандалско плячкосване на магазини в някои американски градове. 

Няма лошо да се протестира срещу расизма, ако въобще в случая става въпрос за това. Много е спорно дали убийството на Флойд от полицая е заради цвета на кожата му или просто униформеният е надвишил правата си - без значение срещу бял или срещу черен. Не се наемаме да коментираме това. 

Но прави впечатление, че въпросният софийски протест, организиран от преподаватели в Американския колеж в българската столица и Англо-американското училище в Панчарево, е обявен не само срещу расизма и полицейското насилие, но и срещу... „погазване на правата на ромите у нас" (?!). 

Къде го чукаш, къде се пука! Защо им е било на американските преподаватели у нас да намесват в цялата тази взривоопасна ситуация родните ни роми, никой не ги попита, макар в петък те да гостуваха сутрешния блок на бТВ. Нито пък обелиха зъб какви точно права на мургавите ни събратя са потъпкани! 

Обществена тайна е тъкмо обратното - че те имат много повече права от останалите българи. Че властта благородно им опрощава неплатени сметки, откраднато електричество, елементарно неспазване на българските закони... Че в името на тяхното благо десетки фондации превъртат едни камари пари, а държавата мощно харчи сериозни средства, за да стимулира ходенето на ромчетата на училище, изучаването им, ограмотяването им, окултуряването им...

Но да стиснем зъби! То е ясно, че за пореден път ще проявим прословутите евросъюзни ценности: толерантност, солидарност, уважение. Нали от Брюксел без умора ни вдъхновяват как трябва да живеем заедно, въпреки различията в езиците, културите, религиите и обичаите.

И ние слушкаме! И сме търпеливи, мили и учтиви към всеки различен; към всеки креслив протестър; към всеки чужденец, взел да ни размахва пръст, че нещо сме сгазили лука...

Като това да погазваме правата на ромите. Щом американците, дошли у нас да учат на ум и разум българчетата, са се наели да протестират в центъра на българската столица срещу това, значи тъпчем ромските права. Ние не го знаехме, но те го знаят. И мирно ще ни посмъмрят. 

Аз пък викам да си ходят в Паудърхорн, пардон - това не е псувня, а името на квартала на Минеаполис, където се случва съдбовният инцидент с Джордж Флойд, и да си протестират там, без да намесват нашите роми в роптането си. Само това остана - да подпалят и нашата черга!

Писна ми от криворазбрана толерантност! И от нагли чужденци, дето си завират гагата, където не им е работа. И от тези, които им плащат да си вирят носовете и да ни сочат с пръст като престъпници.

Ние у нас не бием негрите, нито циганите. Ъндърстенд?!


В категории: Новини , Коментари

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Ели Кирилова
08.06.2020 22:17:01
0
2
Към авторката Диана Славчева - дори Вие не знаете със сигурност корените си. Но някой Ви е платил добре, за да пишете глупости, на които не си вярвате и самата Вие. За какви фалшиви помощи говорите, като до ромите достигат дребни пари - по 40 лева на дете, а цялата социална "помощ" е към 180 лева на месец. Как ще си платят ток и вода с тях и как ще се нахранят? Когато роми си търсят работа, ги гонят от фирмите, защото са ... роми. Българските работодатели се хвалят, че не наемат роми в техните фирми! Тогава за какви права говорите?! Хайде Вие живейте с такива "права" в мръсно гето, при всякаква липса на условия, бита, обиждана, унижавана и пребивана от всякакви садисти и психопати. Огледайте се добре: кой чисти улиците, кой изхвърля боклука от кофите, кой мие тоалетните и задниците на хората в болниците? Кой върши мръсната работа в България за жълти стотинки, срещу обиди, псувни, заплахи и бой? Ромите! Ромите вършат най-мръсната работа, която никой българин няма да иска да върши и за много повече пари, откокото те получават. Не сте ли чувала за случая с пребития пред внучетата си дядо-журналист от скинари в Борисовата градина, само защото го взели за ... ром? Има един велик човек - Джок Полфрийман, чийто фалшифициран и нечестен казус нашумя по медиите и извън България, след като беше отчасти освободен, прекарвайки 12 години в затвор, само защото се е втурнал да спаси живота на момче от ромски произход, брутално пребивано от група пияни фенове на Левски. Вината на този велик млад мъж е била единствено, че е искал да помогне и че е спасил един младеж от ромски произход от пияните нацисти, които са съборили и самия него на земята, пребили са го брутално с тежки плочи, удряли са го по главата и когато той се е опитал да избяга, са го настигнали, за да го съборят пак с бой /Има видео: "Истината за Джок Полфрийман/. Междувременно в мелето са наръгани двама от пияните нацисти и единият умира. Историята е дълга, но пренебрегват доказателствата в полза на Джок, че не той е убиецът на убитият тогава пиян левскар Монов, само защото е ставало дума за един ... нищо и никакъв ром. Унищожени са животът и бъдещето на едно 18-годишно австралийско момче, което тогава просто се е притекло на помощ. Това момче е прослужило 12 години по българските затвори, защото е защитило ром. И въпреки медийното затъмнение по въпроса, има безброй видеа и репортажи как ромите са брутално бити, неглижирани и унижавани. Абсурдно е разумни хора да пишат такива глупости като гореизложената статия, колкото и пари да им дават за това. Към "НАполинка Френда" - много фалшиво и злобно звучите, никой не би Ви повярвал, че имате каквато и да е прилика с ромите.
5
Атанас Стоянов
08.06.2020 12:15:10
1
2
Що за идиот е написал тази статия не знам: арогантност и тъпотия до шия. Ние в България не сме биели циганите? Еми само една седмица назад преди тази статия новините бълват: 14-годишно момче от Лясковец- горяно с цигара, хвърляно в боклукчийска кофа, хвърляно от мост... Всяко лято някакви си там семесйтва биват изьвърляни от единствените им къщи или постройки без алтернативен подслон. Самата тази статия си е расистка...обаче расизма бил като тъпотата: ти самия не го усещаш, трудно е за останалите около теб. Ъндърстенд?
4
Ники
08.06.2020 05:16:37
4
1
..Един въпрос. Този от американското школо , що не говори за правата на индианците в Америка ? За циганите- какво? Те са маргинали по избор. И няма да слушам никакви глупости и пламенни защити за правата на малцинствата в България ! Познавам ги, доста добре. Имам и хубави другарства с циганки, защото гледам качествата и душата на човек , а не ''вида'' му. Но, пак към въпроса, защо аджеба, тея смешници не говорят за коренното население на Америка и истински геноцид над нации , а се занимават с балкански проблеми? Сега да не вземем да му затворим школото? Аз съм- за ! Глупав, по-глупав, изумително тъп и нагъл= американец или англиченин.
3
Tom Plamen
07.06.2020 10:39:51
3
10
Грозна фашистка статия!
2
НАполинка Френдa
06.06.2020 03:01:16
5
8
Аз съм Българин,ама и мен ме наричат мангал понякога!Негър още не са...Мога ли да разчитам на топли чувства от вас?Личи си ,че се изпотявате между краката като говорите с"топли чувства" за нас-мангалите! Сигурно и нощем поплаквате тайно? Благодарение на вас/за което ВИ благодарим/ сме добре!Ни ток,ни вода...социалка....супер сме!Благодаря ви много-голям защитник сте ни!Господ здраве да ти давъ..... Ама толкова много искам да знам името ви...и да ви целуна по муцунката...Българите не са важни и като останем само ний,обадете се-Татко Джорги Сорос е подготвил специална награда за вас!Да дава Господ нашта система Сорковска да победи,щото ако Бай Сорко не победи....спукана е наща,барабар с тебе......Жална майка ,како Полинке....Тез Българи ,некой от тех де...многу лоши после и ше земат под деърво и камик да тъ търсат,и не само тебе де......Та..паисъ како.....низнаиш откъде шти доди....Утре на митинга ли си?Ей тоз Флот ли беше Флоид ли беше....аз първу си помислих ,че и Пинк Флоид,нъл знаиш онея ..групата,после съ оказъ един негър тоя Флоид/наркоманче/...ама наш брат ве...Шъ го защитим утре с нашти братя Амриканци!Како...кога штъ цункам по муцунката ма?
1
Полина Тодорова
05.06.2020 21:32:49
4
11
Не се казва негри и цигани, а как? Я пробвайте малко не дискриминиращ език.
Не се правят КПП та само за един етнос и не се пръскат кварталите , само в които живеят роми , като срещу буболечки, щом няма дискриминация.
В сравнение с дискриминацията на ромите в България, Америка може да се чуди само как ще ни стигне.
И като смятате, че е ОК да сте расисти, не е нужно после да отричате гневно .
Всички не- българи са наричани МАНГАЛИ. Всички чернокожи- негри.
Нямало дискриминация,но има гета и квартали без сметоизвозване, водопроводи и елементарни хигиенни условия.
Скрити зад стени, за да не ни развалят гледката.
Разрушени посред зима домове има, коледна акция направо, оставени на улицата семейства, безработица, висока детска смъртност, скъсена продължителност на живота, ОМРАЗА
НЕЗАЧИТАНЕ НЕКОРЕКТЕН ЕЗИК.
Към ромите. Които не са дискриминирани.
Всичко гореизброени е израз на топли чувства и зачитане на човешките им права.

Пффф...Каква наглост!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки