България остана извън списъка с най-безопасните европейски държави за пътуване


България остана извън списъка с най-безопасните европейски държави за пътуване
Снимка: europeanbestdestinations.com
04 Юни 2020, Четвъртък


Няма я и в класацията с най-безопасните плажове на европейските курорти по време на пандемията

Автор: Дина Харизанова

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемиятата от коронавирус.

Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations (вижте го ТУК). Авторите на проучването са включили в списъка 13 страни и 18 града.

Португалия (по-специално Азорските острови, Алентежу и Алгарве), Румъния (Сибиу), Черна гора (Котор), Полша (Варшава, Гданск), Австрия (Виена), Словения (Бохин), Литва (Вилнюс), Латвия (Рига), Финландия (Оулу) и Малта също бяха сред препоръчани места за отдих.

Тбилиси е включен в списъка на грузинските курорти, Корфу и Превеза от гръцките курорти, а Цавтат, Загреб и Риека от хърватските курорти.

Според портала, посочените дестинации са били по-слабо засегнати от коронавируса, освен това там стриктно се спазват хигиенните изисквания: в ресторантите и хотелите редовно се сменят филтри за климатизация, въведен е режим на носене на маски и се спазва социалната дистанция.

Освен това повечето хотели се намират в близост до градски болници, които от своя страна имат повече легла на човек, отколкото в други европейски страни.

По-рано експертите изброиха най-безопасните плажове на европейските курорти по време на пандемията.

В списъка бяха гръцкият град Превеза, където се намира известният плаж Монолити, с ширина 80 метра и дължина 22 километра, 20-километровият плаж Компорта в района на Алентежу в Португалия и 35-километровата пясъчна ивица на полския полуостров Хел.

European Best Destinations е уебсайт за пътуване, разработен за популяризиране на културата и туризма в Европа, който работи в партньорство с туристически бюра и мрежата EDEN (European Destinations of Excellence - в превод: Най-добри европейски дестинации).

Прави впечатление, че във въпросната класация България изобщо не присъства. Същият портал бе включил на 14 място в топ 15 на най-добрите пролетни дестинации българския град Пловдив, добил очевидно по-широка популярност на Стария континент покрай това, че миналата година бе Европейска столица на културата. 

За съжаление, въпреки малкото случаи на заразени с коронавирус в нашите черноморски курорти, те са останали извън престижната европейска класация като препоръчвани дестинации за летен туризъм.

Несъмнено, голяма вина за това неглижиране на прекрасните места в България за лятна почивка, има родното Министерство на туризма, което продължава да не си мърда пръста да рекламира страната ни като прекрасна и безопасна за лятната ваканция на европейците.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки