Съосновател на ABBA стана президент на Световната организация на композиторите


Съосновател на ABBA стана президент на Световната организация на композиторите
04 Юни 2020, Четвъртък


Бьорн Улвеус наследи на този пост френския пионер в електронната музика Жан-Мишел Жар

Автор: Десант

Бьорн Улвеус, който през 1972 г. заедно с Бени Андершон основава световноизвестната група ABBA, вече е начело на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC. Той бе избран от Общото събрание на глобалната организация на творците на онлайн заседание на 28 май 2020 г. и наследява френския пионер в електронната музика Жан-Мишел Жар, който бе президент на CISAC в продължение на седем години.

Шведският музикант е автор на над 150 хитови песни и шоу програми, с които вдъхнови и завладя цялото земно кълбо. Със своето дълбоко разбиране за труда на авторите и начина, по който функционират креативните индустрии, в следващите три години той ще съдейства за защита на правата на творците, повишаване на техните авторски възнаграждения, създаване на по-добри условия за развитието на авторите в сферата на музиката, аудиовизуалните и визуалните изкуства, драматургията и литературата.

CISAC обединява повече от 230 авторски дружества за колективно управление на права в над 120 държави. Общността на CISAC обхваща повече от четири милиона творци, а приходите от лицензирането на тяхното творчество надвишават 9,6 млрд. в глобален план.

Коментирайки новата си роля, Бьорн Улвеус каза: „Радвах се на много успехи в живота си като артист и автор на музика. Сега съм щастлив, че имам нова възможност – да опитам и да помогна на следващото поколение творци в техния професионален път. CISAC има голямо международно влияние и аз вярвам страстно в нейната мисия да осигурява по-добри условия за творците. Интересувам се от това как технологиите, които използваме, могат да работят по-добре, така че да осигуряват справедливо заплащане за труда на авторите. Затова съм много развълнуван от перспективите и сътрудничеството ни“.


Бьорн Улвеус като член на АББА (вторият от дясно наляво)

Общото събрание на CISAC избра също вицепрезиденти на организацията – това са световно признатата южноафриканска певица, композитор, актриса, предприемач, хуманист и учител Ивон Чака Чака и водещият композитор на Мексико Артуро Маркес.

Ивон Чака Чака е начело на популярната музика в Южна Африка от 27 години, известна в Зимбабве, Кения, Габон, Сиера Леоне и Кот д'Ивоар и много други като „Принцесата на Африка“. Тя е била на една сцена с артисти като Боно, Queen, Анджелика Киджо, Ани Ленъкс и други. Ивон Чака Чака е лидер в Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и пратеник на ООН за целите на хилядолетието за развитие на Африка. Нелсън Мандела я избира за първи посланик на детския фонд. Тя е създател и на своя собствена благотворителна организация Фондация „Принцеса на Африка“.


Ивон Чака Чака

Артуро Маркес е най-известният мексикански композитор и режисьор от втората половина на 20 век. Носител е на множество награди и стипендии от правителството на Франция и Мексико, както и на стипендията на Фулбрайт от САЩ. Артуро Маркес учи в Националната консерватория на Мексико, Националния институт за изящни изкуства на Мексико, Калифорнийския институт по изкуствата и с Жак Кастреде във Франция. Често включващи латиноамерикански теми, неговите произведения са изпълнявани от Националния симфоничен оркестър на Мексико, филхармония YOSA, Панамериканската симфония, Оркестъра на Париж и други.


Артуро Маркес

Новият борд на CISAC е попълнен с вдъхновяващи личности, чиито енергия и авторитет ще подпомогнат кампаниите в защита на творците по целия свят. Те се присъединяват към CISAC в критичен момент, когато милиони автори са изправени пред загуба на поминъка си и предизвикателството да възстановят кариерата си - коментират от „Музикаутор".


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки