Дигитален архив представя бита и поминъка на старите овчари


Дигитален архив представя бита и поминъка на старите овчари
Снимки: ИЕФЕМ
03 Юни 2020, Сряда


Той е създаден по българо-японския проект за проучване на традиционното животновъдство в южните части на Балканския полуостров отпреди периода на модернизация

Автор: Десант

Учени създадоха дигитален архив от снимки „Овчарството в България” (вижте го ТУК). В изследователския българо-японския проект „Проучване на традиционното животновъдство в южните части на Балканския полуостров и архивиране на снимков материал отпреди периода на модернизация“ участие взеха доц. Светла Ракшиева, д-р Мария Маркова и Елка Минчева – етнолози от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, д-р Мария Йотова от Университет Рицумейкан, Япония и проф. Масахиро Хирата от Университет Обихиро по аграрни науки и ветеринарна медицина, Япония.

Бяха проведени теренни проучвания от българския и японския екип на проекта на традиционното овцевъдство различни места в България, както и в някои областни архиви. В резултат на 3-годишната съвместна работа (2014 – 2017) е създаден дигитален архив от 891 снимки, които показват обществените и икономически промени, настъпили в България през изминалото столетие. 



Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН разполага с множество архивни снимки, които са богат източник на информация за животновъдството в региона през последните 100 години, като общо са проучени над 2500 фотографии, уточняват от ИЕФЕМ.



Най-старите снимки са от последното десетилетие на ХІХ в., но за тях няма точна датировка. Най-старата датирана снимка е от 1905 г., а най-новата – от 1986 г.

От тях бяха подбрани и публикувани на сайта на проекта 891 фотографии, разделени в различни категории: животновъдни техники, хранителни технологии, храна и хранене, селища и стопански постройки, пейзаж, облекло, материална култура, празници.



Към всяка снимка е добавено подробно обяснение на български, английски и японски езици, обхващащи широка тематика за бита и поминъка на овчарите.

Дигитализирането и осигурянето на достъп до този архив от фотографии е важно както за широката научна общественост, така и за всички граждани, които проявяват интерес към традиционната култура, история и поминък на българския народ. Нещо повече, това е един голям принос не само за развитието на науката, но и за опазване културното наследство на България.



Овцевъдство се практикува в България и на Балканите в продължение на хилядолетия и млякото е важна част от живота на хората в региона. Голямото разнообразие от обичаи и традиции, свързани с овцевъдството и преработката на мляко, кореспондират с идентичността на хората в региона. Но днес това богато културно наследство е застрашено от изчезване.



Социално-политическите промени, настъпили в страната след двете Балкански и Първата световна война, колективизацията и индустриализацията на селското стопанство при социализма, както и демократичните реформи след разпада на социалистическата система, слагат край на трансхумантното овцевъдство в региона.

Подвижното животновъдство претърпява коренни промени особено по отношение на сезонните миграции към Егейско и Черно море, като много от традиционните практики днес са безвъзвратно изгубени, изтъкват още от ИЕФЕМ.


В категории: Новини , Традиции , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки