В Скравена откриха музейна експозиция към костницата на Ботевите четници


В Скравена откриха музейна експозиция към костницата на Ботевите четници
Снимки: balkanec.bg
02 Юни 2020, Вторник


В селото се съхраняват отрязаните от турците глави на загиналите в местността Рашов дол край село Лютиброд

Автор: Десант

В деня, в който България свежда глава пред паметта на Ботев и загиналите за нашата свобода,  във фоайето на НЧ „19-ти февруари 1906“ в Скравена бе открита музейна експозиция към Паметника костница на Ботевите четници. 

Тя е посветена на съхраняването на десетте глави на Ботеви четници в селото. За основа служи старата музейна сбирка, създадена при откриването на паметника Костница през 1982 г.Експозицията е създадена по проект „Пътеки към наследството“, по които читалището работи от миналата година с партьори Община Ботевград и ДГ „Детелина“.

След героичните боеве във Врачанския Балкан на 2 юни 1876 г. и гибелта на войводата Христо Ботев, четата се разделя на по-малки групи. Дванадесет души, начело с Георги Апостолов - член на щаба на Ботевата чета, водят сражение с турците в местността Рашов дол край село Лютиброд. В неравния бой загиват всички 12 четници. Турците отсичат главите им и ги разнасят от село на село към Орхание (дн. Ботевград).Страшното шествие минава и през Скравена. Родолюбивите селяни успяват да измолят главите от турския каймакамин, като не малка роля изиграват жълтиците и виното на местното население. По заповед на едно от заптиетата две от главите са пренесени в село Уруците (дн. Гурково).

Вечерта скравенски жени измиват десетте четнически глави, увиват ги в платно и заедно със свещеника на селото ги погребват в черковния двор. През 1926 г. до Ботевите четници е погребан и Мико Комитски – Ботев четник от Скравена.

Скравенци почитат всяка година загиналите Ботеви четници. На 3 юни 1930 г. те изваждат черепите с идеята за тях да бъде построен Мавзолей-костница. Избран е Инициативен комитет, но идеята остава нереализирана.

В продължение на няколко десетилетия черепите се съхраняват в дървен шкаф-витрина в църквата. На 6 март 1973 г. на посещение в селото идва Людмила Живкова - тогава зам.-председател на Комитета за култура. Именно след това посещение се реализира идеята за построяване на Паметник костница на Ботеви четници.Дългогодишната мечта на скравенци се осъществява на 18 и 19 май 1982 г. На 18 май с военни почести 10-те светини са пренесени и положени в белокаменния Паметник костница, който е тържествено открит на 19 май. 


Източник: balkanec.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки