Близо 1500 са незаконните сметища у нас


Близо 1500 са незаконните сметища у нас
Снимката е илюстративна
29 Май 2020, Петък


Прокурорски проверки разкриха и 440 локални замърсявания

Автор: Десант

1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания са разкрити след прокурорски проверки в цялата страна.

Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура предлагат на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и да засили санкциите.

Проверките бяха възложени от ВАП на прокуратурите в страната.

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.  В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27  предложения по реда на чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт до кметове на общини за премахване  на съществуващи  незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са три досъдебни производства – 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи  контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са  351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите  са отправени 487 предписания. Те са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи  мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки