Главният здравен инспектор разясни как трябва да се носят маските


Главният здравен инспектор разясни как трябва да се носят маските
Снимката е илюстративна
29 Май 2020, Петък


Доц. Ангел Кунчев коментира и използването на ръкавици като предпазни средства

Автор: Десант

Има доста неразбиране по отношение ползването на маски и на ръкавици, коментира на днешния брифинг за разпространението Covid-19 главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, давайки практични пояснения за правилната употреба на предпазните средства в условията на епидемичната обстановка:

„Изключително важно е да знаем, че носенето  на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Това е ключовото.

Няма нужда да се носи маска, когато сме на открити пространства, това не е и задължително.

И второто важно нещо е, че носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска просто на врата с нищо не ни помага.

При обикновените маски възможността за поглъщане на въздух, който не се филтрира от нея, и без това не е малък -  така че, ако искаме да бъдем предпазени и по-скоро да предпазваме другите, защото това е основният смисъл на носенето на маска, то тя трябва да се носи така, че да покрива носа и устата“.

По отношение на носенето на ръкавици доц. Кунчев подчерта, че те трябва да се сменят и/или дезинфекцират често. За ръкавиците „е особено важно да знаем, че те не ни осигуряват по принцип някаква защита - по-различна от тази, когато сме без ръкавици“:

„В смисъл  - ако ние не ги сменяме често, ако не ги дезинфекцираме, това, че сме с ръкавици с по никакъв начин не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това пипаме устата, носа и очите си.

Така че от тази гледна точка лъжливата сигурност, която създава просто носенето на ръкавици цял ден, е опасна и трябва да знаем, че те подлежат и на смяна, и на дезинфекция достатъчно често, за да бъдат безопасни“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки