Проверяват има ли картелно споразумение между членовете на Българската петролна и газова асоциация


Проверяват има ли картелно споразумение между членовете на Българската петролна и газова асоциация
Снимката е илюстративна
28 Май 2020, Четвъртък


Акцията е в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива 

Автор: Десант

На 27 май Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Тя е предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК и/или по чл. 101 и чл. 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място се извършиха от служители на КЗК, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

От офиса на БПГА са иззети чрез създаване на дигитални копия документи, съхранявани на електронен носител.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на ответните страни – членове на Асоциацията, представляващо забранено споразумение и/или съгласувана практика между предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на производство/внос, съхранение и реализация на автомобилни горива, или на самата Асоциация за нейни решения, които имат същата цел или резултат.

След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки