Прокуратурата с подробности за организираната престъпна група в МОСВ


Прокуратурата с подробности за организираната престъпна група в МОСВ
28 Май 2020, Четвъртък


Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков (бивш кмет на Правец) уволнявал тези слои служители, които не се поддавали на натиска му да обслужват неправомерно бизнеса с италианския боклук

Автор: Десант

Шестима са задържани за 24 часа след днешните акции на МВР. Сред тях е и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков (бивш кмет на Правец и приближен на фамилия Златеви, б.р.). Това каза в изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с проведена акция на Специализираната прокуратура на територията на страната, цитирана от Агенция „Фокус.

До момента са събрани множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, Живков е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия.

По думие на Сийка Милева Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен.

"В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването: претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил", посочи тя.

Сийка Милева отбеляза, че събраните до момента доказателства сочат, че Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изисквания.

Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството.

"Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, койнтролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България", допълни говорителят на главния прокурор.

По думите й от тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори.

"От тази преработка се получава опасен отпадък. Той е бил изнасян в Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга, обаче, се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери", посочи Сийка Милева.

Действията по образуваното досъдебно производство продължават и към момента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки