След дълги години отлагане: Ще има ли най-сетне ремонт на пътя Царево – Малко Търново?


След дълги години отлагане: Ще има ли най-сетне ремонт на пътя Царево – Малко Търново?
Снимката е илюстративна
28 Май 2020, Четвъртък


Близо 1,8 млн. лв. са вложени в ремонт и поддържане на трасето през миналата и началото на тази година, съобщават от пресцентъра на МРРБ

Автор: Светлана Николова

До края на годината се очаква да бъде сключен договор за изработване на проект за основен ремонт на 59 км от второкласния път ІІ-99 Царево – Малко Търново. Необходимите средства са осигурени. Същинските дейности по проектиране ще започнат през 2021 г.

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство като цитират писмен отговор на министър Петя Аврамова на депутатски въпрос за ремонта на пътя.

Срокът за изработване на техническия проект за участъка е 150 календарни дни и започва да тече от момента на сключване на договор с избрания изпълнител. В него не се включва времето за разглеждане на проектната разработка от заседание на Експертен технико-икономически съвет на АПИ.

В края на 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за „Изработване на технически проекти за основен ремонт (рехабилитация) по четири обособени позиции“, една от които е пътят Царево – Малко Търново.

За изготвяне на технически проект за ремонта на близо 60-километровия участък са подадени шест оферти. В момента те са на етап разглеждане и оценка. Още 22 предложения са подадени по другите три позиции в поръчката.

Към обявяване на процедури за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор за основен ремонт на трасето между Царево и Малко Търново ще се пристъпи след изготвяне на проектна документация.

С цел стабилизиране на експлоатационното състояние в текущо поддържане и ремонти на второкласния път през миналата и началото на тази година са вложени близо 1,8 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, се посочва още в отговора на министъра.

Миналата година е извършено цялостно преасфалтиране на настилката в дългия 11 км участък от с. Българи до кръстовището за с. Визица. Подобрено е състоянието на отводнителните съоръжения, почистени са отводнителните окопи, отстранена е избуяла храстовидна и дървесна растителност. Извършено е също профилиране и възстановяване на пътните банкети и е положена хоризонтална маркировка.

В отсечката от кръстовището за с. Визица до гр. Малко Търново, която е с дължина 32,1 км, през м.г. е извършено студено изкърпване на пътни настилки с полимермодифицирана битумна емулсия и фракция под налягане, изсичане на храсти и млада гора, косене на тревни площи.

През миналата година е направено частично изкърпване на пътни настилки в компрометирани участъци. Частично изкърпване е изпълнено и през тази година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки