Българин създава една от най-популярните кънтри песни на ХХ век


Българин създава една от най-популярните кънтри песни на ХХ век
Снимки: billdanoff.com
28 Май 2020, Четвъртък


Хитове на Бил Данов са обявени за химни на Западна Вирджиния и Колорадо

Автор: Диана Славчева

Според българските дипломатически представителства в САЩ към 2010 г. в страната живеят 250 000 българи. По данни от преброяването през 2000 г. 44 499 американци са се определили като българи, а 92 841 души са декларирали, че имат българско потекло.

В американската Уикипедия се отбелязва, че някои българи не са американски граждани, други са двойни граждани, а на трети предците са дошли в САЩ преди няколко поколения. Те се самоопределят различно – като американци, като българи, като българи, живеещи в САЩ, или като американски българи.

Един от тези американски българи е легенда в кънтри музиката – Бил Данов. Той пее и пише песни от края на 60-те години на миналия век. Един от хитовете му е създаден заедно с Джон Денвър, чието изпълнение се изкачва на върха на класациите.

Това е знаковата «Take me home, country roads», която е официална държавна песен на Западна Вирджиния (ще рече, нещо като химн). През 1999 г. тя е обявена за една от десетте най-изпълнявани кънтри песни на ХХ век.

​Друг хит на популярния американски композитор и певец от български произход е „I Guess He'd Rather Be in Colorado", който пък става химн на щата Колорадо. 

Песента му от 1976 г. „Afternoon Delight", която изпълнява като вокалист в „Starland", му носи пет номинации за „Грами“, две награди и място в Залата на славата на Rock & Roll. През 2010 г. Billboard я класира на 20-то място като най-сексапилна песен на всички времена. Тя е използвана като саундтрак във филмите „Добрият Уил Хънтинг" и „Новинарят". 


Бил Данов през 2003 г. 

Уйлям Томас Данов, както е цялото му име, е роден на 7 май 1946 г. в Спрингфийлд, щата Масачузетс. Започва да учи китара, когато е 8-годишен, а да пише песни на 12 години. Иначе завършва университета в Джорджтаун, където изучава китайски език, но след това се отдава на музикална кариера.

През 1972 г. се жени за Тафи Ниверт, с която пее заедно в „Starland“. Те имат три деца – две дъщери и един син, Оуен Данов, който също се изявява като музикант и композитор. След издаването на четири албума, членовете на групата се разделиха по пътя си през 1980 г. Бракът на Бил и Тафи се разпада заедно с края на групата.


„Starland“ през 1977 г. Снимка: Уикипедия

Но нейното име „Starland“ днес носи ресторант във Вашингтон, чийто управители са музикантът и настоящата му съпруга Джоан.

За родителите му не са известни подробности. В биографията му само се споменава, че майка му е била фризьорка. И че пастрокът му бил машинист към старата железница на Бостън и Олбани. Какво се е случило с родния му баща, чиято фамилия носи и всъщност е бил от български произход, така и не се знае и всичките ни опити да разберем нещо повече за рода на Бил Данов останаха без резултат. 


В категории: Добри Вести , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки