Мистерия с мъртъв делфин, намерен на автобусна спирка във Варна


Мистерия с мъртъв делфин, намерен на автобусна спирка във Варна
Делфин от вида Муткур. Снимката е илюстративна
27 Май 2020, Сряда


По тялото му не са забелязани следи от рибарски мрежи или човешка намеса

Автор: Десант

Експерти от РИОСВ – Варна са извършили на 26 май  проверка след сигнал за открит мъртъв делфин на автобусна спирка. При огледа в района е констатиран мъртъв екземпляр от вида Муткур на 2 метра от спирка „Студентска“, Варна.

По тялото на делфина не са забелязани следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смърта му. Засега не е установен начинът, по който тялото на екземпляра е попаднало в района на автобусната спирка.

Видът Муткур е включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие. В този закон се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити.

За нарушение на въведената забрана физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10000 лв.

За случая е уведомена Районна прокуратура – Варна, която трябва да прецени за наличие на извършено престъпление. При установяване на извършителя, в случай че не се установи престъпление по реда на Наказателния кодекс, ще му бъде съставен акт за административно нарушение по екологичното законодателство.

Справка в Червената книга на България сочи, че през 1967–1971 г. черноморската популация от този вид делфини е наброявала, според някои наблюдения, около 18 300 индивида, докато в периода 1992–1995 г. от Галата до Емине ежегодно са преброявани само около 20 екземпляра.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки