Термометър за издишания въздух хваща коронавируса, преди да се развие болестта


Термометър за издишания въздух хваща коронавируса, преди да се развие болестта
Снимка: БНТ
27 Май 2020, Сряда


Изобретението е създадено под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от столичната болница "Св. Иван Рилски" в сътрудничество с Инфекциозната болница в София

Автор: Десант

Български термометър хваща коронавирус още преди да се появят симптомите на болестта. Той представлява „фино устройство за дишане", измерва температурата на издишания въздух.

Тя е различна от температурата, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците и отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове.

Термометърът е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от столичната болница "Св. Иван Рилски" в сътрудничество с Инфекциозната болница в София, съобщи БНТ.

Прототипът на този термометър съществува още преди 20 години. Той е правен с други цели, измерва възпаление в дихателните пътища и дава представа до колко има процеси, които са довели до склерозиране на тъканите в белия дроб.

"С този термометър за бял дроб ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища", обясни проф. Попов.

Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на белия дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла.

Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища.

"С финия термометър можем да хванем нюанси по точен начин и по температурата на издишания въздух да правим заключения какво става в белия дроб", каза проф. Попов.

Знаем, че възпалението при коронавирус започва преди още да се разпространи в цялото тяло.

С финия термометър може да се хване това възпаление като се измери температурата на издишания въздух. Възпалението може да се хване преди да са се позитивирали другите останали тестове - PCR, кръвни тестове.

Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми - при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това може да бъде и при новата инфекция.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус.

Термометърът действа в съчетание със смартфон. Данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки