Грейнаха светлините на градския фонтан в Мездра


Грейнаха светлините на градския фонтан в Мездра
Снимка: Община Мездра
22 Май 2020, Петък


Проектът за изграждане на „водно огледало“ на градския площад в градчето е реализиран през 70-те години на миналия век

Автор: Десант

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бяха пуснати светлините на градския фонтан в центъра на Мездра. Това стана възможно след като служители на Общинско предприятие „Чистота“ извършиха основно почистване и дезинфекция на съоръжението, ремонтираха водните помпи и отстраниха повредите по осветителната система, съобщават от местната общинска администрация.

Ефектното осветление на красивата водна атракция на площад „България“ ще бъде пускано всяка вечер от 20 ч. часа през пролетта и лятото.

Проектът за изграждане на „водно огледало“ (шадраван) на градския площад в Мездра е реализиран през 70-те години на XX век. Монументалната каменна пластика „Възход“, която е разположена в средата на второто ниво на фонтана, е дело на столичния скулптор Виктор Карагюлев – Кинг (1940-2006 г.). Тя е открита официално през 1979 г.

Идейният проект на творбата е одобрен от комисия към Комитета за изкуство и култура с председател проф. Дечко Узунов (1899-1986 г.), който е автор на т. нар. царски (големи) икони от иконостаса на мездренския храм „Св. Георги Победоносец“, построен през периода 1930-1932 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки