Мащабно тестване в Бургас ще проследи изградения имунитет срещу Ковид-19


Мащабно тестване в Бургас ще проследи изградения имунитет срещу Ковид-19
Снимката е илюстративна
22 Май 2020, Петък


На негова база морският град и регионът ще се рекламират като сигурна туристическа дестинация

Автор: Десант

На днешното си заседание Общинският оперативен щаб в Бургас взе решение да бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в морския град. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 антителни теста, точната бройка още се уточнява.

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на бургаския Медицински факултет доц. Велинов и неговите колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от РЗИ - Бургас през първата половина на юни.

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш.

Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела.

Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване.

Иначе в Бургас вече много дни поред няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус. Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са само трима, всичките в добро състояние, съобщи шефът на най-голямата болница в областта д-р Бойко Миразчийски.

Морският град очаква скоро да се освободи изцяло от активни случаи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки